Takarodj tél! - Eltemették a telet a Vajda lakótelepi óvodások


2013-02-12 19:49:14  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Takarodj tél! - Eltemették a telet a Vajda lakótelepi óvodások főképe
A hagyományokhoz híven idén is minden csoportszobában megünnepelték a farsangot a Vajda Péter Lakótelepi Óvodában. A kicsik már napok óta izgatottan készültek e jeles napra csoportszobáik kicsinosításával, maskaráik kiválasztásával. A farsang farka a farsang csúcspontja. Farsang vasárnaptól húshagyó keddig tart. Ez a három nap az igazi télbúcsúztató mulatság, a farsangtemetés időpontja. A Rozmaring, a Szivárvány és a Pillangó csoportosok játékos, mókás feladatokkal készültek a farsangra, míg a néphagyományőrző Napsugár csoportosok a busójárás hagyományait elevenítették fel.
Kiss Zoltánné óvónő elmondta, a dramatikus játék Konc király és Cibere vajda viadalát mutatta be.
- Ez a játék a böjt és a farsang párviadalát elevenítette fel. Magyarországon már a XVI. századból is vannak róla feljegyzések, főleg Erdélyben maradt fenn ez a hagyomány, ahol szalmabábukkal is eljátszották a tréfás küzdelmet. Cibere király a böjti ételeket, többek között a ciberét jelképezi (erjesztett gabonalé), míg Konc király a húsos, zsíros ételeket. A dramatikus játék során a két fél között vidám, tréfás incselkedő csúfolások hangzanak el. A győztes Ciberét farsangi dallal, tánccal köszöntöttük. Magyarországon a farsang legnevezetesebb eseménye a busójárás. Célja, a télűzés, a tavasz köszöntése. Már több éve hagyomány csoportunkban, hogy ilyenkor mi is eljátsszuk a gyerekekkel a téltemetést. Bundákba, kucsmákba, kendőkbe öltözünk, busóálarcot viselünk, népi hangszerekkel, edényekkel, fedőkkel csörömpölve vonulunk végig az óvoda udvarán - mondta Kiss Zoltánné.
- Az álarcokat sikerült nagyon ijesztőre kifestenünk, így a tél megijed tőlünk, s reméljük hamarosan jön majd a tavasz. A busó szalmabábut is elégettük, mi ezt Cibere és Konc viadalával mutattuk be. Mindezzel pedig az volt a célunk, hogy a népi kultúrát megőrizzük és átörökítsük a jövő nemzedékének - tette hozzá Gyenge Adrienn óvónő.
A jó hangulatú délelőtt közös tánccal, sütizéssel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!