Új gyakorlati szaktantermet avattak az Acsádyban


2013-02-09 16:24:32  | cikk: HuHa  | 


Új gyakorlati szaktantermet avattak az Acsádyban főképe
Szociális gondozó és ápoló demonstrációs termet alakítottak ki az Acsády Ignác Szakképző Iskolában, a 2012/2013-as tanévben indított új képzés kiszolgálására. Az új szakirányban egy osztály indult ebben a tanévben, az ő gyakorlati képzésüket segíti a modern eszközökkel felszerelt szaktanterem.
-A szociális gondozó és ápoló szakon olyan szakembereket képezünk, akik idős emberek, betegek ápolását, gondozását tudják elvégezni szociális otthonokban, idősek otthonában vagy otthoni környezetben. A képzés harminchárom fővel indult szeptemberben és örömmel mondom, ez a létszám meg is maradt – mondta el dr. Császár Éva, az intézmény igazgatója. A képzés három év időtartamú szakképzés, az első tanévben iskolai gyakorlati oktatáson vesznek részt a diákok, ehhez szükséges a demonstrációs szaktanterem, ahol megtanulják az alapvető ápolási, gondozási feladatokat. Az első tanév végén nyári gyakorlaton, majd a következő tanévekben külső gyakorlati helyen folytatják a szakma elsajátítását.
-A demonstrációs szaktantermet a szakképzési hozzájárulásból befolyt összegből alakítottuk ki, két betegággyal, alapvető gondozói felszerelésekkel, mozgást segítő berendezésekkel és egy speciális demonstrációs babával, mely egy idős embert szimbolizál és olyan anyagból készült, hogy az injekció beadását is elsajátíthatják rajta a tanulók. A szaktanterem kialakítására három millió forintot költöttünk és ez biztosítja is a képzéshez szükséges eszközöket, berendezéseket. Úgy gondolom, a környék legmodernebben felszerelt iskolai gyakorlati helyén tanulhatnak diákjaink.  A terem felújítását – a parkettázást és a festést - egyébként iskolánk tanulói végezték – fogalmazott az igazgató.
A teremavatón dr. Császár Éva üdvözölte a megjelenteket, majd Galler Anita 12/y osztályos tanuló szavalata és Ipsicsné Nagy Erzsébet, az iskola pedagógusa és Ipsics Péter táncbemutatója köszöntötte a vendégeket. Az igazgatónő beszédében arról szólt, a szociális munkának számos területe létezik, ezek egyike a beteggondozás, idősgondozás, melynek képzését az idei tanévben kezdte meg az iskola. Kiemelte, a gyakorlati gondozás, ápolás mellett nagyon fontos az ellátottal való kommunikáció, a hozzátartozókkal való kapcsolattartás. Ezért a szakoktatók a képzés során nagy figyelmet fordítanak a diákok gondolkodásának formálására, empatikus készségeik fejlesztésére.
- Motivációs céllal az osztály látogatást tett a kórházban és a Barát utcai idősek otthonában, ahol beszélgettek az ellátottakkal és gondozóikkal, és az ezt követő írásbeli beszámoló alapján azt tapasztaltuk, diákjaink rendkívül nagy empatikus készséggel rendelkeznek, és egyre inkább tetszik nekik ez a hivatás – idézte fel az intézményvezető, hozzátéve, a következő tanévre meghirdették a szakközépiskolai ápoló képzést is, melyben szintén fontos szerep jut majd a demonstrációs teremnek.
Dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője köszöntőjében örömtelinek nevezte az iskola szakképzési lehetőségeinek bővülését, mely a város képzési kínálatát szélesíti. Felelevenítette, a kilencvenes évek közepére a Petőfi-gimnáziumban folyó egészségügyi képzés elsorvadt és egy évtized kimaradt az ilyen képzésekből. A társadalom idősödésével egyre nagyobb szükség van az idősotthoni ápolókra, otthon gondozókra és a kistérségben működő szociális és egészségügyi intézmények szakember utánpótlására – fejtette ki. Hozzátette, a lányok számára az elmúlt időszakban szűkültek a képzési lehetőségek, hiszen a korábban divatos szakmák oktatása megszűnt, helyettük ez az új szakma kínál lehetőséget.
-Az egyik legszebb szakmát választják, akik ide jelentkeznek és ezen a területen szeretnének dolgozni, hiszen az elesettek támogatása nagyon fontos és szép feladat. Ugyanakkor nehéz is, hiszen nagyon sok mindent kell megtanulniuk a diákoknak, abban a korban, amikor az életről még egészen más fogalmaik vannak és nem elsődleges, hogy az időskor problémái foglalkoztassák őket – fogalmazott. 
A nemzeti színű szalag átvágását követően a szociális gondozó és ápoló szakmát tanuló diákok ízelítőt adtak tudásukból a felavatott szaktanteremben. A vérnyomásmérést dr. Kovács Zoltánon és Unger Tamás alpolgármesteren, egy fekvőbeteg ágyneműjének cserélését pedig „Klári nénin”, a demonstrációs babán mutatták be. Horváth Renáta, kilencedikes tanuló is részt vett az eddig tanultak bemutatásában. Mint mondta, fodrásznak jelentkezett két évvel ezelőtt, és a szakma oktatásának megszűnésével jelentkezett át erre a képzésre. Szeretne külföldön elhelyezkedni az iskola elvégzése után.
-Nekem nagyon tetszik ez a szakma. Itt nagyon fontos, hogyan fordulunk az ellátottakhoz. Tanulunk kommunikációt, hogyan beszélgessünk az ellátottakkal, hogyan érdeklődjünk, miként tudjuk legjobban ellátni az időseket, betegeket – mondta. A diáklány egyik szakoktatója, Portik Hortenzia Emőke kellemes csalódásról beszélt eddigi tapasztalatai kapcsán, elégedett az új szaktanterem felszereltségével és elégedett a tanulók eddigi munkájával is.
-A terem berendezésekor igyekeztünk mindenből egy modernet és egy hagyományosat is beszerezni, hiszen ha kikerülnek a diákok az iskolából, a különböző intézményekben különböző felszereltséggel találkozhatnak. A képzéshez elengedhetetlenek az ágyak, itt van egy multifunkciós ágy és egy hagyományos is, vannak mobilizációs eszközök, az ágyazáshoz szükséges kiegészítők, kötszerek és meg kell említeni „Klári nénit”, a demonstrációs babát. Ez nagyon fontos, mert a babán megtanulhatják a mosdatást, injekciózást és ezzel előnyösebb helyzetben lesznek, ha kikerülnek az iskolából, hiszen tudni fogják például, hová és hogyan kell egy injekciót beadni. 
A képzés során a tanulók elsajátítják az alapápolási feladatokat, mosdatást, mobilizálást, a szükségletekhez kapcsolódó feladatokat, injekció beadását, ágyazást. Az első tanévben heti öt órában van gyakorlati képzésük a tanulóknak, az első félévben az ágyazás különböző technikáit sajátították el.
-A szociális gondozóknál, ápolóknál elengedhetetlen a szociális érzékenység, az empatikus képesség, a megértés, és bár az elején voltak félelmeink ezzel kapcsolatban, kiderült, diákjainkban igenis van empátia és képesek ezt a szakmát megfelelő színvonalon elsajátítani – fogalmazott a szakoktató.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!