A házasságról beszélgettek


2013-02-09 16:07:05  | cikk: mo  | 


A házasságról beszélgettek  főképe
Bár Angliából indult el a kezdeményezés, hogy februárban, Valentin-nap környékén szenteljenek egy egész hetet a házasság örömének, a házaspárok ünneplésének, ma már Magyarországon is több szervezet és egyesület tart összejöveteleket, szórakoztató programokat a házasság hete alkalmából.  Szükség is van az ilyen rendezvényekre, hiszen sajnos társas kapcsolatainkra is igaz, hogy az emberek egyre nehezebben köteleződnek el. Bár csekély különbség fedezhető fel az anyakönyvi bejegyzések évről évre történő vizsgálatánál, mégis tényszerű adat, hogy 2012-ben Pápán 130 házasságkötést regisztráltak, míg 2011-ben ez a szám nyolccal több volt. Ezért a tartós kapcsolatok megítélésének javítása, a házasságra való ösztönzés rendkívül fontos kérdés a mai társadalomban. Ezt vallja a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete is, amely három évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy szervezetbe tömörítse, és lehetséges eszközeivel segítse a sokgyermekes családokat, képviselje érdekeiket és népszerűsítse a gyermekvállalás, a házasság örömteli intézményét a fiatalok körében. A PÁNKE tagjai és a megjelent érdeklődők kötetlenül társalogtak a házasságról és a párkapcsolatokról ma délután. A résztvevők megosztották egymással történetüket, élményeiket és emlékeiket. A PÁNKE rendezvényei azonban a gyerekekhez is szólnak. A házasság világnapja alkalmából szervezett programon a kicsiket kézműves játszóház és csillámtetoválás várta a beszélgetés ideje alatt.

A mai programot éves közgyűlés előzte meg, melynek kapcsán Krasztel Lászlóné, a PÁNKE elnöke elmondta, sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Négy kiemelt rendezvényüket – a házasság világnapját, a család nemzetközi napját, a népesedési világnap alkalmából szervezett családi napot és a gyermekek világnapját – sikerrel lebonyolították, részt vettek városi programokon és koszorúzásokon. Pályázatokat nyújtottak be rendezvények szervezésére és az egyesület működésének finanszírozására, ezenkívül készítettek egy szórólapot, melyet a PÁNKE céljainak népszerűsítése érdekében juttatnak majd el a látókörükben élő érdeklődőkhöz.  
 

Képek:

A házasság ajándék

Angliából indult el az a kezdeményezés, mely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét. Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosította meg 2008-ban. A megvalósításhoz egy szervezőbizottság állt össze. Látásunk szerint a házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára.

A házasságban a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekedjen egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.

(www.hazassaghete.hu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!