Kultúra és… - Újszerű kiállítás-megnyitó a fiatalos frissesség jegyében


2013-02-09 12:36:44  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Kultúra és… - Újszerű kiállítás-megnyitó a fiatalos frissesség jegyében főképe
Plakátkiállítás, improvizációs színház, valamint hip-hop funky zene – modern művészeti ágak közreműködésével egy nem mindennapi hangulatú, fiatalos frissességet sugárzó programmal kezdődött a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozat a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében pénteken este.
A „Kultúra és…” címet viselő kiállítás a 35 éve működő Pécsi Galériához kötődő, méltán népszerű Plakátok/Posters képzőművészeti biennálé archívumába nyújt betekintést 30 plakáton keresztül. A tárlatot Gamus Árpád, a Pécsi Galéria vezetője nyitotta meg, aki beszédében alapos történeti áttekintést nyújtott a plakátokról. – A kiállított műveken jól láthatóak a társadalmi és a gazdasági élet változásai, a képalkotás hagyományos eszközei, de mindez a modern technika számítógépes megjelenési formája által – fogalmazott a galériavezető. Mint mondta, a Pécsi Galéria fennállása óta több ezer plakátot gyűjtött össze, így egy-egy kiállítás alkalmával mindig rendkívül nagy a merítési lehetőség.
– Ezek kimondottan a kultúrához kötődő tematikus plakátok. Az anyag nemzetközi, hiszen például kanadai, finn, román vagy egyéb európai országokból származó alkotásokat is tartalmaz. A plakátok társadalmi problémákat, jelenségeket járnak körbe, a világ történéseire reflektálnak, bemutatják azokat. A poszter nem csak egy technikai trükk, nem csak egy grafikai megoldás, hanem egy mély tartalmakat hordozó képzőművészeti mű. Az itt látható alkotások mind a kultúra területén mozognak. A kortárs művészet gyakran eléggé extravagáns, ezek a művek viszont nem válnak öncélúvá, a képi elemek tudatosan vannak elhelyezve – nyilatkozta hírportálunknak Gamus Árpád. A kiállítás-megnyitót a Törpe HRT improvizációs játékkal színesítette, majd pedig a hipp-hopp funky zenei stílust követő pápai Footsteps on the minds nevű formáció koncertje zárta az estét.
Kérdésünkre dr. Baloghné Uracs Marianna, a JMSZK intézményvezető-helyettese kifejtette, intézményük minden évben csatlakozik a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programsorozathoz. – Célunk, hogy betekintést nyújtsunk a JMSZK tevékenységébe, bemutassuk főbb profiljainkat. A programokkal több generációt is szeretnénk megszólítani. Az első nap programjával elsősorban a fiatalokat céloztuk meg, és örömmel látom, hogy közülük sokan eljöttek erre az újszerű, nem a formális keretek között zajló kiállítás-megnyitóra – fogalmazott dr. Baloghné Uracs Marianna.
A rendezvénysorozat folytatásaként szombaton többek között jelmezversennyel fűszerezett családi hétvége várja a gyerekeket a színházépületben, míg az idősebbekre gondolva vasárnap Apostol Pál református lelkész tart előadást a Pedagógus Művelődési Házban, ahol aztán Szórádi Gábor zenél majd a jelenlévőknek.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!