Arany János és a stand-up comedy - A nagyidai cigányok modern köntösben


2013-02-07 18:06:16  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Arany János és a stand-up comedy - A nagyidai cigányok modern köntösben főképe
A klasszikus és a modern stílus tökéletesre csiszolt ötvöződése különleges, rendkívül szórakoztató színházi élményt nyújt a felvidéki Csavar Színház A nagyidai cigányok című előadásában.
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében is elsöprő sikert aratott a diákközönség között a kétszereplős színdarab, amely Arany János és egyúttal a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb művének az azonos című feldolgozása.
A történet szerint Nagyida vára a helyi cigányság felügyelete alá kerül, amíg a magyar katonák élelmet keresnek. Acsarkodás, vajdaválasztás, majd pedig Csóri vajda magyarokat és labancokat érintő furfangja követi egymást a cselekményben, mígnem… Ennyit a sztoriról, ugyanis hiába közismert a mese, az íratlan alapszabály kötelez: a poént sosem szabad lelőni! Tréfából így is akad bőven az előadás során.
Arany János elképesztő humorú és emellett gondolatainkat is megmozgató alkotása nyilván hálás alapanyag. Gál Tamás színművész, a darab rendezője teljes mértékben kiaknázza az eredeti mű minden erényét, egyúttal interaktív, stand-up comedy jellegű előadásmódjának köszönhetően modern köntösbe öltözteti A nagyidai cigányokat. A mesélőnek hála egy szempillantás alatt beszippant minket a végig mókás és lendületes cselekmény. A színész improvizációi sem lógnak ki az Arany-klasszikus szövetéből, amibe egy-egy ifjú néző színpadra invitálása is remekül illeszkedik. A végeredmény pedig egyszerűen leveszi a lábáról a közönséget, az előadás során gyankran tapasztalt őszinte, hangos nevetéshullámokat hallva még a legnagyobb humoristákat is elfogná a sárga irigység.
Gál Tamás alakítása zavarba ejtően hibátlan, a színész milliméterre pontosan eltalálta az általa megformált tucatnyi karaktert. Előadásmódja közvetlen és kellően harsány, de az idegborzoló ripacskodást messziről kerüli, a közönségnek intézett kiszólásai pedig egytől egyig ülnek. A magyar nyelv szépségét kidomborító, ízes beszédét akár másnap reggelig is szívesen hallgatnánk, orgánuma garantáltan sokáig megmarad a hallójáratainkban.
A darab zenei világáért Bodonyi András népzenész felel, aki rendre könnyedén kapcsolódik be a közös játékba, és zenéjével, az elhangzó autentikus cigány dallamokkal oroszlánrészt vállal az előadás nem mindennapi hangulatának megteremtésében.
A színdarab egyetlen hibája, hogy az előadás alatt csak úgy repül az idő, így a 70 perces játékidő jóval rövidebbnek tűnhet. De hát a remekművek már csak ilyenek.

A nagyidai cigányok az Orlai-bérletben volt látható a JMSZK színpadán. A bérletsorozat zárásaként az Ami a szívedet nyomja című táncszínházi előadás érkezik Pápára április közepén.

Képek:

Gál Tamás az előadást követően kérdésünkre elárulta, néhány dramaturgiai változtatást végrehajtott az irodalmi művön. – Kicsit meghúztam a szöveget, és helyenként improvizációt is alkalmazok. Ez utóbbi az előadás három pontján történik meg, egyébként végig az eredeti Arany-szöveg hangzik el – tudtuk meg A nagyidai cigányok rendezőjétől.
A színművész a Csavar Színházzal kapcsolatban elmondta, leginkább fiataloknak készítenek színdarabokat, de az ifjúsági- és gyermekelőadások mellett felnőtteknek szóló színművek is szerepelnek a társulat repertoárjában.
– Nincs különbség a diákoknak és a felnőtteknek való játék között. Talán csak annyi, hogy a felnőtteknek szóló előadásainkban az interaktivitást nem nagyon alkalmazzuk. Minden generációnak ugyanúgy kell játszani. A felnőttek nagy gyerekek, a gyerekek pedig kis felnőttek – fogalmazott egy mosoly kíséretében Gál Tamás, aki hozzáfűzte, ha igény és lehetőség lesz rá, a későbbiekben is szívesen jönnek majd Pápára játszani.


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!