Bolgár és román héttel folytatódik a migráns projekt a Fáy oviban


2013-02-07 15:26:55  | cikk: mo  | 


Bolgár és román héttel folytatódik a migráns projekt a Fáy oviban főképe
Egy sikeres európai uniós TÁMOP pályázat nyomán folytathatja a migráns gyerekek beilleszkedését segítő tevékenységét a Városi Óvodák Fáy lakótelepi tagintézménye. „A Pápa Városi Óvodák tagintézményébe külföldről érkező migráns gyermekek befogadása, nevelése illetve oktatása II. szakasza” című projekt keretében a napokban a bolgár és a román kultúra került a középpontba. A Fáy Lakótelepi Óvodába 9 nemzet 27 gyermeke jár. A tematikus hetek alkalmával a kicsik megismerhetik egymás nemzeteinek néphagyományait, kultúráját, ételeit és szokásait. Így indult el hétfőn a bolgár és román hét, melynek keretében a gyerekek, szüleik és az óvodapedagógusok közös játékokon, foglalkozásokon, kreatív gyakorlatokon keresztül ismerkedtek Romániával, Bulgáriával, de természetesen a román és bolgár kultúra sajátosságai mellé helyezték a magyar tradíciókat is.

A tematikus hét keretében a kisgyerekek Müller Anita és a Tánc-Lánc AMI növendékeinek közreműködésével már megismerkedhettek a román, a bolgár és a magyar népviselettel, táncokkal. De láthattak bábjátékot, hallgathattak mesét és készítettek színes országtérképet is.
A multikulturális hetek tematikájából természetesen soha nem maradhat ki a gasztronómia. A román és bolgár héten a rétes kapta a főszerepet. Hétfőtől a gyerekek megkóstolhatták már a sós bolgár sajtos rétest, valamint a mazsolával és almával készített román rétest. A mai napon a kicsik Mesterházy Péterné Paula nénitől leshették el az igazi, nyújtott magyar rétes elkészítésének fortélyait. Paula néni érdeklődésünkre elmondta, két kg lisztből, hat tojásból és egy margarinból gyúrta meg a rétes tésztáját. Az okleves falusi vendégfogadó hozzátette, mindenki nagyon sokat segített a finomságok elkészítésében, volt olyan külföldi kislány, aki szinte már most kész háziasszony – fogalmazott Paula néni. Fontos, hogy a kislányok már egészen kicsi korban megismerkedjenek a magyar konyhával, hiszen csak így lehetnek később jó háziasszonyok – tette hozzá Paula néni.

Míg a hosszú rétesek ropogósra sültek, addig Brenner Bíborka és Szalóki Szonja elárulta nekünk, hogy az édességek elkészítésénél a tészta nyújtása volt számukra a legizgalmasabb. A kinyújtott rétestésztát együtt töltötték aztán meg mindenféle jóval, almával, meggyel és mákkal, valamint túróval. A két kislány elmondta azt is, otthon is szoktak rétest sütni, olyankor gyakran segítenek a finomságok elkészítésében.

Az elkészült réteseket a gyerekek közösen fogyasztották el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!