Két szénmonoxid-mérőt vásároltak az adományból


2013-02-06 11:38:12  | cikk: mo  | 


Két szénmonoxid-mérőt vásároltak az adományból főképe
Igazán jó helyre került az Életmentők Karácsonya elnevezésű jótékonysági akció keretében összegyűlt pénzösszeg. A tavaly december 13-16 között összegyűlt 220 ezer forintból két darab professzionális szénmonoxid-mérő készüléket vásárolt a Pápai Mentőszolgálat – adott tájékoztatást Kürti József mentőállomás-vezető.

Mint arról már korábban hírt adtunk, a Városi Életmentők Karácsonya elnevezésű jótékonysági akciót a MH Pápa Bázisrepülőtéren települt szervezetek kezdeményezték a Pápai Mentőszolgálat támogatására. A Nehéz Légiszállító Ezred, a Pápa Bázisrepülőtér, a NATO Légiszállítást Kezelő Programiroda és a Boeing által kezdeményezett adománygyűjtéshez néhány nap leforgása alatt nagyon sok pápai és Pápa környéki lakos csatlakozott. A segítők gyermekalkotások megvásárlásával is támogathatták a helyi mentősöket. Az összegyűlt összeget az adventi vásár színpadán vehette át a mentőszolgálat képviselője.

Kürti József elmondta, régóta szerették volna felszerelni gépjárműveiket szénmonoxid-mérő műszerekkel, és ez az adventi adományból most meg is valósulhatott. A darabonként 107.500 forintért megvásárolható készülékeket a kiemelt mentőkocsiban és a mentőkocsiban helyezték el. A mentőállomás-vezető hangsúlyozta, köszönettel tartozik a támogatásért, hiszen erre a készülékre nagy szüksége volt a szolgálatnak. Kürti József megjegyezte, volt olyan szénmonoxid mérgezéses eset, amikor a mentőszakápolók előbb érkeztek a káreset helyszínére, mint a tűzoltók, és nem sokon múlt, hogy a kollégái is mérgezést kapjanak. Ezenkívül számos rosszullét, amelyhez a mentőket hívják, feldúsult szénmonoxid-koncentráció miatt fordul elő. A megvásárolt szénmonoxid-mérő készülékek sajátossága, hogy a helyszínre érkezéskor, bekapcsolt állapotban egy másodperc alatt megméri a levegőben lévőszén-monoxid mennyiségét.

A mentőszolgálat vezetője elmondta azt is, jó helyre került az összeg, hiszen a fűtési szezonban sajnos gyakoriak a szénmonoxid mérgezéses esetek. A tüzelő berendezések meghibásodása, nem megfelelő működése esetén előforduló színtelen, szagtalan, íztelen gáz rendkívül veszélyes, mivel magas koncentrációban akár egy-két percen belül halált okozhat. A mérgezésnek különféle fázisai vannak – így a stádiumok: a szaggatott fejfájás, a hányinger, a hányás, az izomgyengeség, az eszméletvesztés, a klinikai halál, majd a halál – adott tájékoztatást Kürti József.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!