Nádasdy Lajost köszöntötték


2013-02-05 22:36:33  | cikk: HuHa  | 


Nádasdy Lajost köszöntötték főképe
Századik születésnapját ünnepelte január 28-án Nádasdy Lajos nyugalmazott református lelkipásztor. A Pápához sok szállal kötődő idős lelkipásztort, Pápa város kitüntetettjét dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Hermann István önkormányzati képviselő köszöntötte fel celldömölki otthonában múlt héten. Lajos bácsi magas kora ellenére szellemileg teljesen friss, és még ma is dolgozik, bár látása erősen megromlott. Nagyfényességű lámpa mellett nagyítóval olvas, most készülő írásait pedig diktafonra mondja, s a már szintén nyugdíjas fia és unokája viszi számítógépre.
A pápai vendégeket azonnal megismerte és örömmel fogadta a köszöntést. Mint mondta, mindig szeretettel emlékezik pápai éveire, különösen a honismereti mozgalomban végzett munkájára – tudtuk meg dr. Hermann Istvántól. A látogatás jó hangulatban telt, Lajos bácsi felidézte életének elmúlt 80-85 évét, mesélt püspöki káplán koráról, celldömölki és sárvári lelkész éveiről, az 1945-47-es évek eseményeiről, a Pápai Református Gyűjtemények szomorú sorsáról a szocializmus idején és felidézte a 90-es években bekövetkezett megújulást is. 

Képek:

1913. január 28-án született Felsőkelecsényben. Pápán és Enyingen volt kisgyermek, a Pápai Református Kollégiumban érettségizett 1932-ben, majd Pápán református és Bécsben evangélikus teológiát végzett. Első szolgálati helye is Pápa volt, ahol kapcsolatba került a népi írókkal, Illyés Gyulával, Keresztury Dezsővel. Celldömölkön, Nagyvázsonyban, Zánkán, Nemesvámoson és Sárváron szolgált. Írásai az 1940-es évektől jelentek meg több megyei folyóiratban, valamint országos szaklapban (Irodalomtörténet, Életünk, Vigilia, Vasi Szemle, Horizont stb.). Vas és Veszprém megye múltjának feltárásában és megismertetésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Nevéhez fűződik a celldömölki gimnázium létrehozása a Nemzeti Paraszt Párt megyei titkáraként. 1981-től 1995-ig a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek munkatársa.
Nádasdy Lajos lelkipásztori szolgálata mellett igen jelentős történészi tevékenységet fejtett ki, amelyet számos szakmai díjjal ismertek el.
1996-ban az önkormányzat Pápa Város Díszoklevele kitüntetésben részesítette a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteménye munkatársaként, 1997-ben a Dunántúli Református Egyházkerület Pro Pannonia Reformata díjjal tüntette ki.

Ismertebb pápai vonatkozású könyvei:
Fejezetek a Pápai Református Nőnevelő Intézet történetéből
A pápai kőszínház története
szerzőként közreműködött a Pápa című kiadványok elkészítésében

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!