Természettudományok bajnokai


2013-02-02 05:20:46  | cikk: pt  | fotó: pt, Adorján Zoltán  | 


Természettudományok bajnokai főképe
Harmadik alkalommal rendezte meg a pápai református gimnázium a Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt. A kétfordulós megmérettetés döntőjét pénteken délután bonyolították le a Refiben, a végelszámolás után pedig a pápai Weöres Sándor Általános Iskola bizonyult a legjobbnak.
A versenyt 7-8. osztályos diákok számára hirdette meg a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karával közösen.
A verseny első fordulójában az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely témaköréhez kapcsolódóan, két természettudományos folyóirat egy-egy újságcikkének segítségével otthon kellett elkészíteni, majd az interneten beküldeni egy informatikai feladatot. Ez alapján lehetett bekerülni a második fordulóba, azaz a döntőbe, ahol a csapattagok először egy biológiai, fizikai, kémiai, matematikai és földrajzi vonatkozású kérdéseket tartalmazó feladatlapot töltöttek ki – tájékoztatott Somosiné Németh Alíz, a verseny főszervezője, a református gimnázium tanára.
- A komplex írásbeli teszt szintén az első kör témájához kapcsolódott, és a jó megoldásokhoz leginkább kreativitásra volt szükség. A hatcsapatos döntő másik felében a versenyzőkre egy fizikai kísérlet várt, amelynek teljesítéséhez nem is annyira manuális képesség, hanem talpraesettség és logikus gondolkodás szükségeltetett. Ez a csapatverseny izgalmas, gondolkodtató feladatok kitűzésével kívánja fejleszteni a diákok problémamegoldó képességét, népszerűsíteni a természettudományokat. Az esemény színvonalát mutatja, hogy az első két csapat több feladatban is szinte maximális pontszámot szerzett. Pedig nem voltak könnyűek a feladatok, de nagyon sok ügyes, kreatív gyerek mérte össze a tudását. A szép eredmények persze a felkészítő pedagógusok munkáját is dicsérik – fogalmazott a verseny főszervezője.
Amíg az ifjúság az agytekervényeit dolgoztatta, addig az iskola fizikatermében két előadást hallhattak az érdeklődők: Dr. Riedel Miklós fizikai kémikus Csodavizek, csodaszerek a kémikus szemével, míg ifj. Varga–Umbrich Károly fizikus A közép-európai lézerkutató intézetek és a szuperlézer Magyarországon című előadásával kalauzolt el a tudomány világába.
A többek között neves szaktekintélyekből, kutatókból, tudósokból, professzorokból álló zsűri végül a Weöres Sándor Általános Iskola csapatának adta át a III. Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny első díját. A képzeletbeli dobogó második fokára szintén egy helyi intézmény, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tanulói állhattak fel. A legjobban szereplő kis iskola különdíját a nagyalásonyi Kinizsi Pál Általános Iskola kapta.
Az első két helyezett pénzdíjban, a felkészítő tanárok könyvjutalomban részesültek. A díjakat professor emeritus Fényes Tibor atomfizikus, a Debreceni Atomkutató Intézet Magfizikai Tanszékének nyugalmazott főosztályvezetője adta át, aki egyben a verseny fővédnöke és szponzora is volt.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!