Medve-hét a Csókai Oviban


2013-02-01 22:59:30  | cikk: mo  | 


Medve-hét a Csókai Oviban főképe
A legkülönfélébb mackók várták a kicsiket ma a Csókai Óvodában: volt repülős, kedélyesen elheverészős, rendőrmedve, rokker mackó, tűzhely mellett sertepertélő főzős maci, macicsalád, kis mackók, közepes és nagyobbak vagy óriások – még folytathatnánk a sort sokféle plüssmacival, amelyeket az óvodapedagógusok, a szülők és a kicsik gyűjtöttek össze erre a hétre a Csókai Oviban. Az intézmény ugyanis már második éve szervezi meg az ún. Medve-hetet kísérő mackókiállítást, melyen szinte az egész óvodát ellepik a kedves plüssjátékok, a szekrények és polcok roskadoztak a macik alatt. Az óvodapedagógusok össze is számolták a játékokat, összesen 300 mackó fogadta a héten a gyerekeket.

De nemcsak a mackókiállítás képezte a Medve-hét részét, hanem a kreatív, játékos foglalkozások is. A gyerekek mondókákat, verseket és körtáncokat tanultak az izgalmas hét során, készítettek maguknak mackós fejpántot, és megismerkedtek a medvék élőhelyével, jellemzőivel és viselkedési szokásaival. Kovács Ivett, az egyik ovis kislány röviden és tömören össze is foglalta nekünk, amit egy óvodásnak tudni illik a medvékről. „A medvék téli álmot alszanak, erdei gyümölcsöt esznek, vastag a bundájuk és hosszúak a karmaik” - sorolta a nagy mackók tulajdonságait a kislány. Őrsi-Tóth Milán is megosztotta velünk a Medve-héttel kapcsolatos gondolatait. Ő arról beszélt, hogy mennyire ragaszkodik ahhoz a plüssmackóhoz, amelyet most elhozott az ovis kiállításra. Mint kiderült, a kisfiúnak hatalmas mackója van, és Milán azért szereti annyira, mert jó mellett elaludni.

Tunnerné Buzás Éva óvodavezető elmondta azt is, „zöld óvoda” lévén intézményük nagy hangsúlyt fektet a természeti környezet megismertetésére, a természetközeli foglalkozásokra. Telente a kicsik madarakat etetnek és egész éven át ismerkednek a növény-és állatvilággal. A Medve-hét ötletét tulajdonképpen az az apropó adta, hogy holnap lesz gyertyaszentelő napja, amelyről több népi hiedelem is ismert. Ilyen például a barnamedvéhez kötődő hiedelem: úgy tartották, hogy ezen a napon a téli álmot alvó medve felébred, kitekint a barlangja bejáratán, hogy megnézze, milyen az idő. Ha derült az ég és szépen süt a nap, enyhe a levegő, akkor visszamegy és folytatja az alvást. Ha viszont hideg, téli időt talál, kinn marad, mert érzi, hogy hamarosan vége a télnek, rövidesen megenyhül az idő – tartja a mondás.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!