Nagy Lászlóra emlékeztek


2013-01-31 21:06:28  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Nagy Lászlóra emlékeztek főképe
Nagy László Felsőiszkázon született 1925. július 17-én és 1978. január 30–án, Budapesten halt meg. A szervező Nagy László Általános Iskoláért Alapítvány és a Tarczy Lajos Általános Iskola egy rövid főhajtással emlékezett az irodalom e jeles alakjára a pápai Zimmermann utcai egykori polgári iskola falánál.  A megemlékezés elején a Tarczy Lajos Általános Iskola néhány tanulója adott színvonalas műsort szavalatokkal és énekkel, majd Puskásné Tófeji Valéria olvasott fel részletet Nagy László: Versben bujdosó című költeményéből. Az alkalmon Bódi Lászlóné, a Jókai Kör irodalmi önképző körének vezetője, az utódintézmény nyugalmazott igazgatóhelyettese mondott megemlékező beszédet.
Az ünnepi szónok Nagy Lászlónak, a Kossuth-díjas költő halálának 35. évfordulójára, s arra a költőre emlékezett, aki egy kicsit a miénk, pápaiaké is volt.
- A költői felelősségérzete, a közösség szolgálata, népi gyökereinek megőrzése vezérelte minden írásában. Egyike volt azon költőknek, akik az 50-es években szembefordultak a kommunista diktatúrával. Ezért súlyos elmarasztalásban részesült. Költészetét a szocializmustól idegennek minősítette az irodalompolitika. De az írói baráti kör részéről költészetének értékét osztatlan elismerés övezte. Az olvasóközösség nagyon modern költőként üdvözölhette. Híres portréverseiben a 20. század legnagyobb példaadóit látta meg. A versben bujdosó című kötete 6-7 év lírai termését adta olvasói kezébe. Címadó versének hőse maga Nagy László, aki illúziók nélkül a gondok elől, csak elbujdosik a verseiben. A bujdosás nem menekülés, hanem tiltakozás. Később újabb kötetet rendezett sajtó alá Jönnek a harangok értem címmel, aminek megjelenését már nem érte meg. Sírjánál a gyászolók sokasága a Himnuszt énekelte - fogalmazott Bódi Lászlóné.
Beszédét végül egy idézettel zárta: „Jóság, szépség, hallatlan merészség, tűz, tündérkedés - ez ő.”
A megemlékezés végén Venczel Csaba, a Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója, Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna kuratóriumi elnök és Győrffyné Mátis Mária tanárnő, a Jókai Kör képviseletében pedig Bakody Lászlóné és Köntös Mária koszorúzták meg a ház falán állított emléktáblát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!