Pápán járt a vidékfejlesztési miniszter (frissítve)


2013-01-31 18:25:09  | cikk: HuHa  | 


Pápán járt a vidékfejlesztési miniszter (frissítve) főképe
Pápára látogatott ma dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A tárcavezető a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége és a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium hagyományos mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakmai konferenciájára és az ezzel együtt tartott MAGOSZ küldöttgyűlésre kapott meghívást. A PGSZKIK Tagintézményében (volt Mező) tartott konferencia előtt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel és dr. Áldozó Tamás polgármesterrel tanácskozott a Pápai Hús 1913 Kft. ügyének előrehaladásáról és az Agrárexpóról.
A konferencián Győrffy Balázs, a MAGOSZ megyei szervezetének elnöke és városunk polgármestere köszöntötte a gazdákat, Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnökeként tartott tájékoztatót az agrárkamarai regisztráció állásáról és a választások jelentőségéről. Mint mondta, az új Agrárkamara erős, egységes és korszerű köztestület lesz, mely a hazai agrárium támogatására jön létre és kiterjed a teljes élelmiszer-előállítási láncra. Hangsúlyozta, a magyar agrár-, élelmiszergazdaság és a vidék történelmi léptékű átalakulás előtt áll, hiszen az új agrárkamara komoly érdekképviseleti erőt jelent majd. A kötelező regisztrációval kapcsolatban elmondta, eddig nagyságrendileg 190 ezer érvényes regisztráció érkezett országosan, a választásokat február 1-21. között tartják, az új köztestület alakuló ülését pedig március 9-én. A MAGOSZ megyei elnökeként arról számolt be, a MAGOSZ tizenegy meghatározó szervezet együttműködésével arról állapodott meg, hogy közösen állítanak jelölteket az új kamara megyei küldöttválasztó közgyűléseire. Az elnök a szavazásokon való részvételre buzdított mindenkit, hogy aktívan részt vehessenek az új agrárkamara jövőjének kialakításában.
Jakab István, a MAGOSZ elnöke Hogyan tovább magyar mezőgazdaság címmel tartott előadást. Kifejtette, a cél, hogy versenyképes birtoktestek, versenyképes mezőgazdasági vállalkozások jöjjenek létre Magyarországon, és el kell érni, hogy hazai kézben maradjon az agrárium által termelt haszon, s ne a külföldi tulajdonú multik élvezzék a mezőgazdaságból származó bevételeket. Mint mondta, a múlt év első tíz hónapjában az export elérte a 6,7 milliárd eurót, ez a tavalyi évben egymilliárd euróval kevesebb volt, az import pedig kismértékben csökkent idén.
A rendezvényen dr. Fazekas Sándor miniszter az új földtörvény legfontosabb elemeit mutatta be a jelenlévőknek, szólt a helyi értékesítés-feldolgozás, a piacnyitás szabályozásának egyszerűsítéséről, hazánk mezőgazdasági exportjának növekedéséről és az agrárszakképzés javításáról. Agrárjövő ma és holnap az új földtörvény tükrében című előadásában szót ejtett a hungarikumok sorsának rendezéséről és az agrárkamarai rendszer fontosságáról is. A rendezvény végén jelenlévők tehették fel kérdéseiket a miniszternek és a MAGOSZ vezetőinek.
A konferenciát követő sajtótájékoztatón Győrffy Balázs úgy fogalmazott, fontosnak tartották, hogy ezen a napon tartsák meg a küldöttgyűlést, hiszen holnap megkezdődnek a választások és szerették volna felhívni mindenki figyelmét a választásokon való részvétel fontosságára.
-A kérdés most már úgy van feltéve a magyar vidék számára, egyetért-e azzal - a magyar vidék társadalma, a magyar élelmiszergazdaság minden szereplője és a vidékfejlesztésben tevékenykedők -, hogy jó irányba mutat, ha tizenkét szervezet megtalálja a közös hangot. Egyetért-e azzal, hogy nem a széthúzás, hanem az összefogás kell, hogy jellemezze a magyar vidéket és hogy ez az, ami egy sokkal jobb és élhetőbb magyar vidék felé vezet – mondta, hozzátéve, hisz abban, hogy a MAGOSZ tagsága elkötelezett ezen célok elérésében. Jakab István, a MAGOSZ elnöke az újságírók előtt hangsúlyozta, a magyar agrárgazdaság, élelmiszeripar és a vidék szereplői hatalmas kihívások előtt állnak. Az Európai Unió az új Közös Agrárpolitikát rövidesen elfogadja, készülni kell az új uniós támogatási rendszer alkalmazására, ehhez pedig professzionális tanácsadó szervezetre és összefogásra van szükség, ami segíti az agrárgazdaság szereplőit hazai és európai versenyben.
A sajtótájékoztatón a vidékfejlesztési miniszter azt mondta, örül, hogy részt vehetett a MAGOSZ megyei küldöttgyűlésén, hiszen számos fontos kérdésről szót ejtettek a születő földtörvénnyel kapcsolatban, mely sarkalatos törvény és szabályozza a földforgalmat.
-Nagyra értékelem azt az együttműködést, mely a vidékfejlesztési minisztérium és a MAGOSZ között az elmúlt időszakban kialakult, hiszen ez a szervezet a magyar gazdák legerősebb érdekvédelmi szervezete. Nagy eredménynek tartom, hogy az agrárkamarai választásokra a MAGOSZ-nak sikerült olyan szervezetekkel közös listát állítani, melyek a mezőgazdaság és a vidéki világ különböző területein dolgoznak, de a céljaik azonosak: egy olyan erős agrárkamara, mely köztestületként megjeleníti az ágazatot és segíti a kamara tagjait.
Az agrárszakképzéssel kapcsolatban, arra a kérdésre, hogy mi lesz a pápai Mező sorsa, mely vegyes szakmacsoportokat – köztük mezőgazdasági szakokat is - tanító szakképző, a miniszter elmondta, a vidékfejlesztési minisztérium arra törekszik, hogy az összes értékes agrárképzést folytató intézményt a minisztérium tartsa fenn a jövőben.
-Arra készülünk, hogy ezeket az iskolákat átvegyük. Jelenleg az előzetes egyeztetések folynak, az a célunk, hogy tiszta profilú intézmények legyenek, gyakorlati oktatással, megfelelő tanterülettel. Célunk tehát a hagyományos agrárképzés visszaállítása. Jelenleg tizennyolc iskolánk van és becslésünk szerint negyven-negyvenöt intézmény tudná lefedni az országot. Egyelőre a tárgyalások előtt vagyunk, a vegyes profilú intézményeknél konkrétan meg kell vizsgálni, hogy milyen arányt képviselnek az egyes képzési irányok, de bízom benne, hogy a pápai iskolának is lesz kellő helye és szerepe.
A dr. Áldozó Tamással és dr. Kovács Zoltánnal folytatott tanácskozásról úgy fogalmazott, tájékozódott a Pápai Hús jövőjével kapcsolatos egyeztetésekről, hiszen komoly kormányzati segítségnyújtásról van szó, melynek előkészítésében és támogatásában nagy szerepet vállalt a minisztérium. Dr. Fazekas Sándor azt is megemlítette, a város polgármesterétől meghívást kapott az idei Agrárexpóra és reméli, hogy ebben az évben el tud látogatni a rendezvényre.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!