CNC berendezéseket vásárolhat az Acsády


2013-01-30 20:10:25  | cikk: HuHa  | 


CNC berendezéseket vásárolhat az Acsády főképe
Pályázati forrásból bővítheti eszközparkját az Acsády Ignác Szakképző Iskola. Ezúttal a szakképzés tárgyi eszközeinek fejlesztését szolgáló decentralizált pályázaton szerepeltek eredményesen. A kiírás azon szakképzések tárgyi feltételeinek javítását célozta, melyeket a Regionális Képzési és Fejlesztési Bizottság támogat. Az oktatási intézmény szeptemberben nyújtotta be pályázatát CNC maró-, CNC esztergagép és a villamos tanműhelybe egy tervező program beszerzésére. A pályázat pozitív elbírálásáról a napokban értesült az iskola. Az elnyert 10 millió 400 ezer forintos forráshoz az intézmény a szakképzési hozzájárulásból 1 millió 40 ezer forint önrészt tesz hozzá, így csaknem 11 millió 500 ezer forintot tudnak költeni az új eszközökre – tudtuk meg dr. Császár Éva igazgatótól.
-Terveink szerint márciusra meg tudjuk vásárolni az eszközöket és már az idei tanévben megismerhetik működésüket a diákok – mondta. A két CNC berendezés közel 5-5 millió forintba kerül, a villamos tanműhelybe kerülő tervező program pedig közel 2 millió forintos beruházást jelent.
A beszerzendő CNC gépeket elsősorban az esztergályos szakmát tanulók használják majd, de a szerszámkészítő, mezőgazdasági gépszerelő és az autószerelő szakma oktatásában is szerepel az esztergályozás. Ez utóbbi három szakmát már jelenleg is oktatja az intézmény, az esztergályos képzés pedig – néhány év szünet után – szeptembertől indul újra. Az esztergályos képzés egyébként támogatott szakma, vagyis a tanulók 10-30 ezer forintig terjedő ösztöndíjat kaphatnak tanulmányi eredményüktől függően.
-Az iskolánkban oktatott valamennyi gépész szakma keresett a vállalkozásoknál, így nagy eséllyel el tudnak helyezkedni a fiatalok e szakmával a kistérségben – tette hozzá az igazgató.
A CNC gépek a legmodernebb – számítógép vezérlésű - technológiát képviselik és ma már elengedhetetlen, hogy diákjaink ezekkel is megismerkedjenek, használni és programozni tudják őket – ezt már Kecskés Szilárd, az oktatási intézmény gyakorlati oktatásvezetője mondta. Az Acsády a néhány évvel ezelőtt nyertes TISZK pályázat keretében egy faipari CNC berendezést szerezhetett be, így nem a most megvásárolandó gépek lesznek az első számítógép vezérlésű berendezések.
-Szeretnénk, ha a gépész szakmákat tanulók is megtanulnák kezelni ezeket a modern berendezéseket. A gépek Siemens vezérlésűek, ilyet használnak a nagy gyárakban is, például az Audiban. A beszerzendő gépek a gépész tanműhelyben kapnak helyet, a szerszámkészítő, mezőgazdasági gépszerelő és autószerelő tanulók már az idei tanévben megismerhetik működésüket a következő tanévben pedig már az esztergályos szakmára jelentkezők oktatását is segítik – fogalmazott a gyakorlati oktatásvezető.
Az Acsády-iskola minden pályázati lehetőséget igyekszik kihasználni a szakmai oktatáshoz szükséges gépek, eszközök beszerzésére. Múlt tanévben nem írtak ki decentralizált pályázatot, azelőtt viszont ugyancsak sikeresen szerepeltek, így kőműves szerszámokat, hegesztő berendezéseket vásárolhattak, és a pályázat segítségével tudták beszerezni az 5 millió forint értékű lemezvágó ollót is. Az iskola rendelkezik a szakmai oktatáshoz szükséges eszközökkel, a technika gyors fejlődése, az újabb és újabb technológiák megjelenése azonban folyamatos fejlesztést igényel a minőségi oktatás biztosításához.
A 2013/2014-es tanévben induló esztergályos képzéshez is beszerezték már a szükséges alap szerszámokat, eszközöket – ezekre a szakképzési hozzájárulásból fordítottak nagyobb összeget.

Képek:

Szakképzési fejlesztések az Acsády Ignác Szakképző Iskolában

A 2012-es évben 17.887.840 Ft szakképzési hozzájárulással rendelkeztünk. Ezt az összeget 2012. december 31.-ig el kellett elkölteni.
Tárgyi eszközfejlesztésnél elsősorban az újonnan indított vagy a jövőre induló (gépi forgácsoló) képzésekre koncentráltunk. Jelentősebb beruházások a következők voltak:
- Fémipari képzéseken:
- Lemezhengerítő gép, hegesztő berendezés, köszörűgép (2,84mFt)
- Esztergályos késkészlet, mikrométerek, tolómérők (3,53mFt)
- Szerszámkészítő és gépi forgácsoló szerszámkészlet (2,9mFt)
- Szociális gondozó szaktanterem tárgyi eszköz (2,3mFt)
- Közlekedés szakmacsoportban lakkréteg vastagság mérő, hajtóműemelő, fényszóró-beállító berendezés,  villáskulcs készletek, stb. (881eFt)
- Védő sisak, védő kesztyű, pajzsok, stb. (405eFt)


A szakképzési hozzájárulásnál a 2012-es évben az előtte lévő évekhez viszonyítva pozitív változás volt, hogy a korábbi 15%-al szemben az egész összeg 20%-át lehetett már működtetésre felhasználni. Ez megkönnyítette a helyzetünket, hiszen a tanműhelyekben leginkább nem új eszközök-berendezések szükségesek, hanem anyag, amivel dolgozni tudunk, illetve a gépek karbantartására, működtetését is finanszírozni kell valambiből. Ez számszerűsítve 3.436.915 Ft-ot jelentett, amiben a jelentősek a következők voltak:
- villanyszerelési anyagok (120eFt), fénycsövek 3 tanterem+ földszint folyosó (600eFt)
- szociális gondozó képzés eszközök (kötszer, tű, tesztcsík) (250 Ft)
- faanyag (225eFt)
- hegesztő képzés gáz és vasanyag (500 eFt)
- traktor műszakira felkészítés (70eFt)
- festék (83eFt)
- nyomtató patron, számítástechnikai alkatrészek

(részlet a szakképzési hozzájárulás felhasználásáról szóló beszámolóból)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!