Nagy Lászlóra emlékeztek a közgázosok


2013-01-30 18:52:07  | cikk: mo  | 


Nagy Lászlóra emlékeztek a közgázosok főképe
Nagy László halálának 35. évfordulóján gyűltek össze a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézményének tanulói az épület előterében. A volt Közgáz minden évben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az egykori pápai diáknak méltó emléket állítson. Bár Nagy László egykor nem a mai PGSZIK-ban tanult, kapcsolódása szoros az intézményhez, hiszen a költő tanulmányait a református kollégium kereskedelmi középiskolájában végezte, amely a volt Közgáz jogelődje. E szoros kapcsolatot erősíti az is, hogy 1989-ben az intézmény fennállásának 50. évfordulójára rendezett ünnepségen jelen volt a költő felesége, Szécsi Margit is.

A mai megemlékezés különleges volt, hiszen az iskola egy portrét avatott a nagy hatású költőről, amelyet az épület előterében helyeztek el. Az emléknap kapcsán szervezett alkalmon két Nagy László-mű is elhangzott Sebő Ferenc előadásában, melyet az iskola-rádión keresztül hallhattak a fiatalok. A megemlékezésen Stankovics Marianna foglalta össze Nagy László költészetét és pályájának alakulását, majd Karnerné Pethő Katalin beszélt a költő pápai éveiről és az emlékekről. Az intézményvezető elmondta, Nagy László emlékének ápolását Huszár János, az egykori iskolatárs kezdte el.
- A Jókai Kör kezdeményezésére 1985. december 20-án Pápa város emléktáblát helyezett el a mai Világos utca 20. szám alatti házon, amelyben a költő pápai diákoskodása alatt lakott. 1988-ban ünnepélyes keretek között vette fel Nagy László nevét az általános iskola, melynek elődjébe – a Zimmermann utcai Római Katolikus Polgári Fiúiskolába – a költő járt. A 2003-ig fennálló iskola méltó módon ápolta a költő emlékét. 2008. július 1-jén Pápán emléktáblát avatott a Nagy László Kör a Kossuth-díjas költő tiszteletére. A pápai egykori római katolikus fiúiskola épületének (ma Szent Anna Óvoda) Zimmermann utcai főhomlokzatán elhelyezett tábla Tirnován Ari Vid erdélyi származású művész alkotása – fogalmazott az intézményvezető.

A megemlékezés végén Kapcsándi Klaudia Nagy László Versben bujdosó című versét szavalta a diákközösségnek.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!