Egy magyar missziós Argentínában


2010-01-09 17:43:22  | cikk: mo  | fotó: Müller Orsolya  | 


Egy magyar missziós Argentínában főképe
Különleges előadás várta az érdeklődőket a Szent Anna templom hittantermében ma délután 16 órától. Az alkalmon Varga János Argentínában működő verbita missziós atya tartott vetítéssel egybekötött élménybeszámolót, melyben mesélt a verbita missziósok küldetéséről, az argentín közösségekről, és a kint végzett feladatairól.

- 2002 nyarán kaptam meg Rómából a kinevezésemet Argentína déli provinciájába. 2003. augusztus 20-án érkeztem meg Buenos Airesbe, aztán innen továbbküldtek északkeletre, Misiones tartomány fővarosába Posadasba, ahol egy kollégiumban 15 hétig a nyelvet tanultam. 2004. december elején azután kiküldtek szolgálatom helyére, az Argentína északi részén elhelyezkedő, őserdővel körülvett Andresito nevű falucskába és a környező missziós állomásokra – mesélte Varga János.

A verbita káplántól megtudtuk, a faluban közel tízezren, kétszer annyian szétszórtan az őserdőből kiszakított 10-150 hektáros ültetvényeken élnek, ahol elsősorban dohányt és teát termesztenek. Minden tíz-tizenöt birtokhoz tartozik egy kis kápolna.

- A hitélet nemcsak a miséből áll. A hívek sokszor meghívnak a házukba, egy-egy helyre havi egyszer vagy kétszer jutok el. A családok rendkívül barátságosak és nyitottak. A magyar szemnek szokatlan például, hogy nem ritka a négy-öt gyerek, a szegényebbeknél sokszor hat-nyolc is van. Nagyon gyermekszeretők. Argentínában egyébként büntetik az abortuszt, de a lehetősége szinte fel se merül.

Varga János verbita atya háromévente egyszer jöhet haza 2 hónapos szabadságra. Most februárig maradhat Magyarországon, majd utazik vissza Dél-Amerikába, s folytatja misszióját Argentínában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!