Amulettet készítettek a múzeumpedagógiai foglalkozáson


2013-01-29 19:39:00  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Amulettet készítettek a múzeumpedagógiai foglalkozáson főképe
Mint arról már korábban hírt adtunk, egy sikeres TÁMOP pályázat keretein belül a Pápai Református Gyűjtemények múzeumpedagógiai foglalkozássorozatot indított útjára a közelmúltban, Dunántúli Református Kincstár címmel. A programsorozatban hat iskola vesz részt.
- A mai órán a varázslással és a mágiával ismerkedtünk meg. A foglalkoztató füzet kitöltése után agyagból amulettet készítettünk, amiket a jövő órán az egyiptomi színek szabályai szerint kifestünk majd. Az első órán a múmiát tekintettük meg, a másodikon a hieroglif írással foglalkoztunk, most pedig amulettet készítettünk. Az utolsón, vagyis a hatodik órán pedig Petőfi Sándorral és Jókai Mórral ismerkedünk meg - Halászné Kapcsándi Szilvia könyvtáros, a múzeumpedagógiai foglalkozás vezetője.
A varázslás és mágia a természeti jelenségek befolyásolására szolgált. Az egyiptomiak úgy gondolták, hogy a természetet, a történéseket szellemek irányítják, akik különleges cselekedettel, tárggyal, rítussal pozitívan befolyásolhatóak. Ezért számtalan varázserejű, mágikus erővel bíró, apró tárgyakat, amulettet készítettek, amelyek nemcsak életükben, hanem a túlvilágon is megvédték halottaikat a vadállatoktól és a gonosz szellemektől. Ezeket gyakran nyakláncra, fülbevalóra, övre fűzték.
Sárköziné Papp Judit, a Vargha Gyula Református Általános Iskola tanárnője kérdésünkre elmondta, nagyon hasznosnak vélik a foglalkozásokat, hiszen ez gyakorlatilag egy kreatív történelemóra kiegészítő anyaga lehetne. A tanulóik nagyon jól érzik magukat, szeretnek ide járni.
- Minden foglalkozás alkalmával újat és újat tanulok. Eddig legjobban az amulett-készítés tetszett, ez nagyon izgalmas - tette hozzá Bognár Ákos, 6. osztályos diák.
A tematikus foglalkozás keretein belül Liptai Éva, a Szépművészeti Múzeum egyiptológiai főosztályvezetője tart majd előadást csütörtökön.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!