Munkaszolgálat, deportálás, haláltáborok - Koltai Ferenc gondalatai segítették az emlékezést a holokauszt emléknapon


2013-01-27 19:52:48  | cikk: mo  | 


Munkaszolgálat, deportálás, haláltáborok - Koltai Ferenc gondalatai segítették az emlékezést a holokauszt emléknapon főképe
A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából és egyben az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának évfordulóján szervezett megemlékezést Pápa Város Önkormányzata ma délután. A leghírhedtebb koncentrációs tábor felszabadításának napját, azaz január 27-ét az ENSZ közgyűlése nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává 2005-ben. A tábort a tömeges megsemmisítés céljára alakították ki, itt építették fel az első gázkamrákat. 1940 júliusa és 1945 januárja között 1 millió 300 ezer embert, köztük 1,1 millió zsidót hurcoltak Auschwitzba. A Pápán egykor virágzó zsidó közösséget szinte megsemmisítette a deportálás. A városból több mint 2000 zsidót hurcoltak el haláltáborokba. 1945. január 27-én, amikor a szovjet csapatok elérték az auschwitzi tábort, alig néhány ezer túlélőt, többségében végsőkig legyengült nőket és gyerekeket találtak ott. A pápai zsinagógában szervezett tiszteletadáson arra a 2000 fős zsidó közösségre emlékeztek a résztvevők, akiket Pápáról hurcoltak el a II. világháborúban, mindazokra, akik átélték a borzalmakat és azokra is, akik soha nem térhettek haza. 

A zsidó áldozatok nevének felsorolása mellett zajlott a megemlékezés a több száz mécses és gyertya fényében úszó zsinagógában ma délután. Pápa Város Önkormányzata harmadik alkalommal szervezi meg e helyszínen a tiszteletadást, melyen 2011-ben a megjelentek az áldozatok emlékét idézték meg neveik felolvasásával, míg tavaly a Pápai zsidóság emlékkönyve című kötetből és László András önéletrajzi írásaiból hangzottak el részletek. Dr. Áldozó Tamás a mai alkalmon azt hangsúlyozta, a személyes visszaemlékezések sorát szerették volna folytatni azzal, hogy az idei eseményen Koltai Ferencet kérték fel az ő és családja történetének elbeszélésére. A polgármester köszönetét fejezte ki a 87 éves holokauszt-túlélőnek azért, hogy vállalta az emlékidézést, azt, hogy emlékeit csokorba szedve nyújtja át az emlékező közösségnek a mai délutánon.

Koltai Ferenc, korábbi nevén Klein Ferenc hosszan emlékezett a II. világháború előtti pápai évekre, felidézte családja történetét, akik több generáción keresztül éltek városunkban. Beszélt a munkaszolgálatos időszakról, majd a deportálásról és 1945 augusztusi visszatéréséről.
Koltai Ferenc szólt arról, hogy a II. világháború előtt békében, jó szomszédi viszonyban éltek egymás mellett katolikusok, reformátusok, evangélikusok és zsidók. Közösségük felvirágoztatta a város iparát, komoly erőfeszítéseket tettek Pápa gazdasági és kulturális előrehaladásáért. Koltai Ferenc részt vett a gettó építésében, harcolt az erdélyi fronton, majd Budapestre került az SS-felügyelet alatt álló internáló táborba. Koltai Ferencet 1944. december 4-én Józsefvárosból deportálták Bergen-Belsenbe. A holokauszt-túlélő '45 augusztusában tért haza, és Budapesten telepedett le.

A megjelentek Koltai Ferenc gondolatain, emlékein keresztül közelebb kerülhettek a II. világháború borzalmaihoz, a Pápán élt zsidó közösség meghurcoltatásának kálváriájához. A 87 éves holokauszt-túlélő úgy fogalmazott, mindig szeretettel tér vissza Pápára, és köszönettel tartozik a városvezetésnek azért, hogy megoszthatta gondolatait, emlékeit a megjelentekkel.

A rendezvényen Áldozó Tamás hangsúlyozta, 2012-ben több alkalommal is lehetőség nyílt arra, hogy a pápai zsidó közösségről, és annak kálváriájáról szóló gondolatokat megfogalmazzanak, összegyűjtsenek és a dokumentumokat megőrizzék az utókor számára. A polgármester köszönetét fejezte ki Gyekiczky Andrásnak, Simon Zsoltnak és a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesületnek az emlékek és dokumentumok megőrzéséért, hiszen a tanulságok így vonhatók csak le igazán. Áldozó Tamás kiemelte, ez a munka 2013-ban sem áll meg. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!