„A szalag viselése feladat és kötelezettség…” - Szalagavató a Mezőben


2013-01-26 19:01:26  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„A szalag viselése feladat és kötelezettség…” - Szalagavató a Mezőben főképe
Tegnap este tartotta szalagavató ünnepségét a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézménye (volt Mező) a Városi Sportcsarnokban, ami szinte zsúfolásig telt szülőkkel, rokonokkal, ismerősökkel. Az ünnepi alkalmon 173 végzős mezős diáknak tűzték fel az osztályfőnökök a diákévek végét jelző piros-kék szalagot.  A tanulók által összeállított műsorban bécsi keringőt, énekeket és verses produkciót hallhattak és láthattak a megjelentek.
A szalagavatón Békefi Imre igazgatóhelyettes mondott ünnepi beszédet.
- A szalagavató a végzős diákká avatás ünnepélyes eseménye. Szalagot kaptok, amelyet az osztályfőnökötök tűz a ruhátokra. A szalag a szívetek fölött több mint egy egyszerű ruhadarab. Most három üzenetet nyújt számotokra. Az iskolás évek emlékeit hordozza, büszkeség és megtiszteltetés ezeket a színeket hordani és feladatot és kötelezettséget is ad a jövőre nézve. A szalag viselése emlékeztet. Négy-öt évvel ezelőtt beléptetek az iskolába. Sem a tanárok, sem az osztálytársak nem voltak ismerősek. A szalag emlékeztessen az iskolára, az elsajátított ismeretekre, amely a szakmád alapjait és általános ismereteidet jelentik. Emlékeztet tanárokra, akiktől tanulhattál a tudomány mellett emberséget is. Az osztályfőnököd jusson eszedbe, aki meghallgatta minden bánatod és tanácsaival segített és alakította személyiségedet. A szalag piros-kék színe emlékeztessen benneteket arra, hogy Pápán jártatok iskolába. Több száz éves iskolavárosban élünk, ahol minden típusú képzés megtalálható. Iskolánk az egyik legnagyobb múltú a szakképzés területén, az 1890-es évektől tanulnak itt agrár-szakemberek. Az elmúlt 30 évben bővült a többi szakmacsoporttal, a kereskedelem, a vendéglátóipar és az élelmiszeripar is kötődnek a mezőgazdasághoz. Reményeink szerint ebben az intézményben olyan szakmai elméleti és gyakorlati képzésben részesültök, amely piacképes és az életben megállhatjátok vele a helyeteket - mondta az igazgatóhelyettes.
- A szalag viselése feladat és kötelezettség. Büszkeséggel tölthet el benneteket, hogy az elméleti ismeretek mellett a gyakorlaton is helyt álltatok. A szakma elsajátítása a gyakorlati munkahelyen sok-sok fáradtsággal járt. Ha dolgozni kellett menni, a pékek hajnalban keltek. Ha vendégek voltak még az étteremben, akkor a pincérek és szakácsok sokat éjszakáztak. Az állatokat a leghidegebb télen ugyanúgy kellett etetni, mint nyáron, amikor sokan a vizek mellett hűtötték magukat. A szakközepesek mélyebb, alaposabb ismeretek megszerzését a több tanulással érték el. A 12. évfolyamig eljutni, a jó vagy jeles osztályzatok megszerzése komoly áldozatot kívánt a tanulóktól. Az érettségi vizsga komoly megmérettetést jelent majd, nem lehet fél vállról venni. A munkák, a tanulás bizony a személyiségeteket is megedzették. Egyre többet bíztak rátok, és egyre többet bírtatok hordozni. A gyermekből felnőtté váltatok - tette hozzá Békefi Imre.
Végül így kívánt jó utat a maturálóknak: Mikor vagy nyertes? Ha szabályosan versenyezve minden tőled telhetőt megteszel a felkészülés során. Akkor a vizsgán teljesíteni fogsz, mert a tanáraid és oktatóid megelégedésére válaszolsz. Az eredményhirdetéskor egyenes háttal, tiszta lelkiismerettel veheted át bizonyítványodat. Pál apostol így foglalta össze: „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam, végezetre eltétetett nekem az igazság koronája.” - zárta gondolatait az igazgatóhelyettes.
Az ünnepély fénypontja a szalagok átvétele volt, melyet az osztályfőnökök tűztek fel a végzős mezősöknek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!