A húsgyári nyugdíjasokat tájékoztatta a polgármester


2013-01-25 23:45:04  | cikk: HuHa  | 


A húsgyári nyugdíjasokat tájékoztatta a polgármester főképe
A Pápai Hús 1913 Kft. megerősítésére irányuló önkormányzati elképzeléseket ismertette dr. Áldozó Tamás a húsgyár nyugdíjas találkozóján ma délután. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének pápai alapszervezete által szervezett, hagyományos összejövetelre hívták meg a városvezetőt, hogy beszéljen a céggel kapcsolatos tervekről. Dr. Áldozó Tamás köszöntőjében megemlítette, örömmel fogadta a felkérést és első alkalommal kapott meghívást ilyen rendezvényre. Mint mondta, ahogy a társaság és a város ügyei kezdenek összeérni, valószínű, hogy több alkalommal is képviselteti magát a város a cég hasonló programjain.
-A Pápai Hús jelentőségét ebben a városban senkinek nem kell elmagyarázni. Mindannyian tudjuk, hogy a legnagyobb munkáltatók egyike, olyan munkakultúra van ebben a gyárban, aminek nem szabad elvesznie, mert pótolhatatlan. Ez a munkakultúra pedig azt a tudást jelenti, amely az önök kezében és fejében van meg, és az önök utódjainak kezében és fejében van meg, akik most dogoznak a gyárban. Mindemellett azt is tudjuk, hogy ez a gyár az egyik legnagyobb adófizetője ennek a településnek – fogalmazott tájékoztatója elején hozzátéve, ez a gyár fontos a városnak. A polgármester szólt arról is, a városon túl a kormánynak nemzetstratégiai szempontból is fontos a Pápai Hús, éppúgy, mint a gyulai és kaposvári húsgyár, azok az üzemek, amelyek különböző mértékben és különböző okok miatt nehéz helyzetbe kerültek 2012 végére.
-A jelenlegi nehéz helyzeten sok mindennel lehet segíteni, de leginkább most pénzre és sok jó döntésre van szükség. Arról tudok számot adni, hogy e feltételek közül a pénz rendelkezésre áll. A város önkormányzatának számláján elkülönítetten másfél milliárd forint van arra, hogy ennek a társaságnak átadja és abból a cég olyan pályára álljon, hogy néhány hónap, év múlva újra stabillá váljon, növekedjen, ki tudja elégíteni piaci megrendeléseit és biztonsággal ki tudja fizetni beszállítóit.
A pénz mellett sok jó döntésre is szükség van ennek eléréséhez, ezekből néhány már megszületett, néhány még hátra van – mondta a dr. Áldozó Tamás kiemelve, a város úgy tudja a rendelkezésére álló pénzt átadni, hogy megnöveli tulajdonrészét a cégben, és így juttatja el a gazdasági társasághoz.
-Nem szokványos dolog Magyarországon és másutt sem, hogy egy önkormányzatnak termelő üzeme legyen. Mivel azonban más megoldási lehetőség nem mutatkozik, a város kész arra, hogy ezt a felelősséget vállalja.  Amikor a képviselő-testületben erről a nagyobb felelősségvállalásról tárgyaltunk, még nem volt arra példa, hogy bármelyik képviselő kibújt volna a felelősségvállalás alól, vagy nem ugyanabba az irányba szavazott volna. Tehát politikai viták a Pápai Hús ügyét nem mérgezik, nem terhelik, mindenki legjobb tudása szerint azért dolgozik, hogy a céget megerősítsük – hangsúlyozta. A városvezető elismerte, még számos kérdésben meg kell találni a kompromisszumot a tulajdonostársakkal, és biztosítani kell, hogy a cég megerősítése jogszabályi szempontból is megfelelő legyen, de reméli, hogy a rendelkezésre álló másfél milliárd forint mielőbb a gazdasági társaság javát és ezzel a cég dolgozóinak boldogulását is szolgálja.
A polgármester után Politzer József igazgató szólt a húsgyár problémáinak okairól, megemlítette köztük az ágazati nehézségeket, melyek az ország valamennyi húsipari üzemét sújtják és szólt a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag biztosításának nehézségeiről, valamint a cégnél folyamatban lévő fejlesztések önerő szükségletéről.
A tájékoztatókat követően a nyugdíjas találkozó a hagyományoknak megfelelően kötetlen beszélgetéssel és falatozással folytatódott.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!