Gyurcsány Ferenc: „Állati egyszerű a képlet. Ha összefogunk, akkor meg fogjuk lepni a Fideszt rendesen”


2013-01-25 17:22:02  | cikk: mo  | 


Gyurcsány Ferenc: „Állati egyszerű a képlet. Ha összefogunk, akkor meg fogjuk lepni a Fideszt rendesen” főképe
Országjáró körútja keretében látogatott Pápára Gyurcsány Ferenc ma délután, hogy fórumon találkozzon a szülővárosában élőkkel. A Demokratikus Koalíció elnöke a lakossági fórumon beszélt a párt Európai Magyarországot! Demokráciát, biztonságot, fejlődést! - címmel összeállított programjáról, melyet várhatón a holnapi pártkongresszuson fogadnak el a jövő évi választásokhoz. Gyurcsány Ferenccel országjárásának tapasztalatairól és a párt választási programjáról beszélgettünk.

- Országjáró körútja érintette egykori szülővárosát, Pápát is. Végigsétált a pápai utcákon. Mi volt a benyomása a város mai arcáról?
- Pápa talán Európa egyik legszebb barokk főterei közé tartozik. A Kossuth utcát imádom, itt laktam az első utcában. A város szép, de hogy mennyire jó itt lakni, nyilvánvalóan a helyiek jobban tudják, de azt hiszem, hogy a város közepe nagyon szerethető.

- Országjáró körúton vett részt. Ezúttal mi volt az országjárás célja, és milyen tapasztalatokról számolhat be?
- Épp egy éve kezdtem Avason, Miskolcon, amit fanyalogva fogadott a magyar közvélemény. Micsoda hülyeség, hogy az egykori miniszterelnök, aki gazdag, beköltözik egy lakótelepre, gondolták nyilván hazugság az egész. Ezt azóta rendszeresen teszem és tenni fogom, amíg a politikában benne leszek. Azt akarom, hogy legyen élményem arról, hogy milyen az ország. Korrepetáltatom magam, ha úgy tetszik. Ez általában úgy zajlik, hogy beköszönök családokhoz, és hallgatom őket. És valamit megértek, amit korábban talán nem értettem meg ebből a világból. Kisvállalkozóhoz megyek, polgármesterrel találkozom, intézményekbe és családokhoz megyek. És megpróbálom levonni a tanulságokat.

- Mit tapasztalt az ország különböző területein? Hogy élnek ma az emberek? Milyen helyzetben van az ország az Ön álláspontja szerint?
- Fáradtak vagyunk. Nem nagyon bízunk a jövőben. Sokadik éve nehéz. És nem két-két és fél éve nehéz. 2006 óta folyamatosan, viszonylag nehéz. 2008-ban úgy tűnt, hogy ebből kijövünk, 2008 közepén növekedés volt már, és ősszel újra pofán vágott bennünket a válság. Azt mondom a pápaiaknak, hogy sokkal-sokkal jobban élnek, mint az ország keleti felében az emberek. Persze ez nem vigasz, hiszen mindenkinek a maga baja fáj. De olyan elképesztő szegénységet, amit látok Szabolcsban, Biharban, Békésben, azt lehet, hogy el tudtam képzelni, de megélni, szembesülni vele, ott élni közöttük, a reménytelenség közepén...hát, nagyon nehéz. Nekem ez kellett, ez egy fontos impulzus. Ellenzéki politikusként nyilván kormányváltást akarok, de hogy lehangoljam a kormányváltás-pártiakat, még ha lenne is, szerintem 2016-ig itt jobb élet nem nagyon lesz.

- Európai Magyarországot! Demokráciát, biztonságot, fejlődést! - ez a címe a DK programjának, melyet várhatóan a szombati kongresszuson fogadnak el. Melyek a főbb sarokpontjai a programnak?
- Én hiszek ebben az új világban, miközben tudom, hogy ez az átmeneti időszak a többség számára inkább bajt hozhat. De azt tudom mondani hasonlatként, aki elkezd járni edzőterembe, az egy darabig csak szenved, mígnem lát majd egy kis izmot magán. Az európai egyesült államok ügye, az egy jó ügy. Én inkább növelném az együttműködést, a piacgazdaságnál nincsen jobban működő történet. Nem kell túl sokat hinni az államban, magunkra kell vállalni az egészségügy, az oktatás és még számos dolognak a felelősségét, kötelességét. Higgyünk Szent Istvánnak, amikor azt mondja Imre hercegnek: „Hívjál idegeneket az országba, ne zavard el őket, legyünk sokszínűek.” Én nem hiszek a keresztény konzervatív Magyarországban. Én azt hiszem, hogy kell szabadelvű is, kell szociáldemokrata, kell istenfélő, kell istenhívő. Ebben az értelemben egy nagyon nyugatos polgári világot képviselünk, de ennek nincsen ma többsége Magyarországon. Ez kétségtelen. A többség nem akar ilyet. Nem is hiszem, hogy nyerni fogunk, nekem az a célom, hogy legyen 10 százalékunk.

- A DK „az összefogás pártja” - lehet olvasni sok helyütt. Hogyan, milyen cselekvési terv mentén kívánják megvalósítani az Önök által elképzelt összefogást?
- Az első perctől összefogás-pártiak vagyunk. Van itt három másik szereplő. Ez rajtuk fog múlni. Nem azt mondom, hogy kibicek vagyunk, de – hogy is mondjam – inkább csendestársak ebben a történetben. Az LMP nem tudja eldönteni, hogy merre kell menni. A szocialisták a legerősebbek. De a szocialisták sok tekintetben sikeres, tehetséges elnökét, nem tartják annyira jó miniszterelnök-jelöltnek, mint a Bajnai Gordont. Gordont sokan elfogadnák, de nincsen mögötte szervezet. Párt és személyes ambíciók, ezeket összeegyeztetni pokolian nehéz. Ha nem fogunk össze, akkor elveszünk. Állati egyszerű a képlet. Ha összefogunk, akkor meg fogjuk lepni a Fideszt rendesen. 

- A választásokig még egy esztendő hátra van. Hogyan folytatódik ez az év a DK számára? Melyek a párt legfontosabb feladatai ebben az évben?
- Minket nem ismernek. Miközben engem 100 választóból 99 vagy 100 ismer. Ki szeret, ki meg utál. Azt, hogy jó egy éve csináltunk egy pártot Demokratikus Koalíció néven, azt nem tudják. Érdekes, hogy a fideszesek, a jobbikosok és az LMP-sek jobban tudják, mint a baloldali szavazók. A baloldali szavazók többsége nem tudja, hogy én csináltam egy másik pártot. És ha ezt nem tudják, nem is tudnak ránk szavazni. Szóval a legfontosabb dolog, hogy ezt megtudják, ezt értsék. Ezért járom az országot. Ha megismernek bennünket, akkor nem kétséges, hogy működni fog. Szerintem van 10 százaléknyi ember, aki szereti ezt a polgári alternatívát, amit én képviselek. Ha nem ismerik meg, hát akkor el fogunk bukni. De hát ilyen a demokrácia...  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!