„Milyen szép és gyönyörűséges, amikor a testvérek egységben vannak” - Egyetemes imahét Pápán


2013-01-24 20:44:56  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Milyen szép és gyönyörűséges, amikor a testvérek egységben vannak” - Egyetemes imahét Pápán főképe
Hétfőn délután kezdődött a Sarokkő Baptista Imaházban az Egyetemes imahét 2013 rendezvénysorozata Pápán. A héten a Krisztus hívők egységéért imádkoznak a különböző vallású felekezetek városunkban. Az imahét perselyadományát idén is egy karitatív szervezetnek, a Pápai Református Egyházközösség diakóniai szolgálatának támogatására adományozzák a szervezők. Az imahét negyedik napján a hívek a pápai református templomban gyűltek össze, ahol Boncz Zoltán hirdetett igét.
A szép számban megjelenteket ifj. Márkus Mihály református lelkipásztor köszöntötte, aki mint mondta, az egyetemes imahét központi gondolata, hogy tegyük az Úr akaratát, vagyis, amit az Isten akar tőlünk.
- Tegyük azt, amit az Úr megparancsol nekünk. Ő azt parancsolja, hogy legyünk a barátai. Jézus barátaiként járva az úton segíts, hogy a peremre került közösségeket kísérhessük a világon. Jézus őket választotta ki arra, hogy azonosuljon velük, s legyőzvén évszázadok szégyenét, szabadságra és méltóságra leljenek. Engedd, hogy Krisztus ilyen tanítványaival mi is barátságot kössünk - hangzott el az istentiszteleten.
Ifj. Márkus Mihály érdeklődésünkre elmondta, az idei ökumenikus imahét anyagát az Indiában élő keresztyén testvéreink állították össze, akiknek 80%-a az indiai társadalomban a „dalitokhoz” tartozik, vagyis a kaszton kívüliekhez, akik érinthetetleneknek, a legtisztátalanabbaknak, társadalmilag a legkivetettebbeknek számítanak.
Boncz Zoltán baptista lelkipásztor igehirdetésében a testvéri szeretetről, s annak fontosságáról beszélt.
- Mit jelent az, hogy szeretni? Miről beszél Jézus? Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek. Ha valaki ezt mondja nekem, én azt mondom neki, hogy te nem akarsz a barátom lenni. Elképzelem a tanítványokat, ahogy hallgatják: szeressétek egymást, igen-igen, nincs nagyobb szeretet igen-igen, Ti barátaim vagytok, Ez az!- ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek. Úgy hangzik: ha megteszed, amit mondok, rendben lesz minden. Da ha nem, akkor velem lesz összetűzésed! Ez nem szeretet. Új parancsot adok nektek, hogy szeressétek egymást, úgy, ahogy én is szeretlek benneteket. Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást. Az ökumenikus imahétből még senki nem fogja megtudni, hogy milyen a testvérek közötti szeretet.
A testvérek közötti kapcsolat is nagyon viharos tud lenni. Tudjuk, hogy nem fogunk mindenben egyet érteni, de nem a különbözőségeket keressük. Készek vagyunk bocsánatot kérni és megbocsájtani. Akarom, hogy jó legyen a másiknak is. Kész vagyok önmagam elé helyezni a másikat – ezeket azért parancsolom, hogy szeressétek egymást - hirdette Boncz Zoltán.
Végül hozzátette: “Ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.” Az ökumenikus imahét haszna legyen az, hogy megtanultunk szeretni. Lehet kezdeni a saját gyülekezetben, aztán továbblépni a másik gyülekezet felé. Szeressünk cselekedettel és valóságosan, mert a “szeretet látszik”.
Pénteken, vagyis holnap Mail József apát-plébános hirdet igét a Szent Anna Római Katolikus templomban, szombaton pedig Csernai Balázs káplán prédikál az evangélikus templomban.
Szeretettel várnak minden érdeklődőt az imahét további alkalmaira.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!