Vasárnap lesz a megemlékezés a pápai zsinagógában


2013-01-24 13:36:03  | cikk: mo  | 


Vasárnap lesz a megemlékezés a pápai zsinagógában főképe
Személyes családtörténet, hiteles visszaemlékezés egy holokauszt túlélő beszámolója nyomán – idén így emlékezhetünk arra a több mint 2000 fős zsidó közösségre, akiket a II. világháborúban hurcoltak el Pápáról. Az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945. január 27-i felszabadítása és a Nemzetközi Holokauszt Emléknap kapcsán harmadik alkalommal szervez megemlékezést Pápa Város Önkormányzata. Dr. Áldozó Tamás elmondta, fontosnak tartják, hogy helyben megemlékezzenek arról a csaknem 2500 zsidó áldozatról, akiket elhurcoltak, s főleg azokról, akik soha nem térhettek haza.

2011-ben, az első ízben szervezett megemlékezésen 2154 Pápáról elhurcolt zsidó áldozat nevét olvasták fel 850 mécses és 60 gyertya fénye mellett a zsinagógában, megidézve őket az utókor számára. Tavaly a Pápai zsidóság emlékkönyve című kötetből és László András önéletrajzi írásaiból hangzottak el részletek a tiszteletadáson. Ebben az esztendőben személyes visszaemlékezés segíti a két világháború közti és az azt követő időszak pápai eseményeit. A január 27-én, vasárnap délután négy órakor kezdődő emlékezésen Koltai Ferenc holokauszt túlélő számol be életéről, a meghurcoltatás időszakáról és a második világháború pápai eseményeiről. Koltai Ferenc több generáción keresztül élt családjával Pápán, a református gimnáziumban érettségizett 1944-ben. Jelenleg Budapesten él.

2011-ben, a holokauszt emléknapon az áldozatok nevének kimondásával felragyogott egy csillag. A pápai zsidó áldozatok egy pillanatra újra itthon voltak. Ezentúl minden évben, az emléknap kapcsán szervezett tiszteletadáson egy villanásra újra köztünk élnek, hiszen a megemlékezés ideje alatt mind a 2154 Pápáról elhurcolt zsidó áldozat neve elhangzik. Emlékezzünk együtt az áldozatokra!

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!