Önkormányzati fenntartásban a Gróf Esterházy Múzeum


2013-01-23 21:20:20  | cikk: HuHa  | 


Önkormányzati fenntartásban a Gróf Esterházy Múzeum főképe
Ez év elejétől önkormányzati fenntartásba került a Gróf Esterházy Károly Múzeum. Az eddig a megyei Laczkó Dezső Múzeum telephelyeként működő múzeum a törvényi változások következtében kerülhetett városi fenntartásba. A jogszabály szerint ugyanis megszűntek a megyei múzeumi szervezetek és a megyei igazgatóságokba tartozó egységek a székhely szerinti önkormányzatok fenntartásába kerültek. Eszerint a Veszprémben működő Laczkó Dezső Múzeum Veszprém, a Pápán működő Gróf Esterházy Károly Múzeum pedig Pápa fenntartásába került. A város képviselő-testülete vállalta ezt a feladatot és úgy döntött, kibővíti a szervezetet a Kékfestő Múzeummal. Az átalakítás részleteiről és az immár pápai múzeumról tartott ma sajtóbeszélgetést dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Nagy L. István múzeumigazgató.
-Az egységes városi múzeum neve Gróf Esterházy Károly Múzeum, de megtartjuk a Kékfestő Múzeum elnevezést is, hiszen ez olyan márkanév, amely nemcsak hazánkban, hanem határainkon túl is rendkívül értékes, ismert név és nagyon fontos, hogy ez bennmaradjon a köztudatban – magyarázta az igazgató. Az Esterházy-múzeumnak öt gyűjtőköre volt, ez továbbra is megmarad. Ezek pedig a következők: történelem, numizmatika, néprajz, képzőművészet és régészet. Ez azt jelenti, hogy minden gyűjtőköri tudományágra megfelelő végzettségű szakemberrel rendelkezik az intézmény. A munkatársakat a korábbi megyei múzeum tagintézményeként működő pápai múzeum dolgozói, a Kékfestő Múzeum néprajzosa alkotják, a régészeti tudományágra új munkatársat alkalmaztak januártól, a képzőművészeti területre pedig a megyei múzeummal kötnek megállapodást a feladatellátásra. A Gróf Esterházy Károly Múzeum így tíz munkatárssal működik.
-A múzeum gyűjteménye alapvetően 130 ezer darab műtárgyból áll, ebbe beletartoznak a gyűjtőköri gyűjtemények, az ezekhez kapcsolódó – főként papír alapú – adattár, a több mint húszezer darabos fotótár, a szakkönyvtár és folyóirattár. Ezen felül vannak olyan gyűjteményi anyagok, melyek akár letétben, akár lakossági felajánlásként kerültek a múzeumba – sorolta Nagy L. István. Az igazgató hozzátette, mindezek mellett van még egy nagyon fontos tárgycsoport, a Fő téri ásatások anyaga, amelyet tisztításra, feldolgozásra, csomagolásra Veszprémbe szállítottak, s amely visszakerül Pápára. Mindez összesen meghaladja a 150 ezres darabszámot, ami országos szinten is jelentősnek számít a területi múzeumok viszonylatában. Ennek a hatalmas mennyiségű gyűjteménynek a kezelése, feldolgozása a múzeum feladata, a továbbiakban pedig az eddig Veszprémben végzett feladatok technikai igényeit is biztosítják, és teljes körű feladatellátást tudnak végezni Pápán.
A sajtóbeszélgetésen dr. Áldozó Tamás elmondta, a Gróf Esterházy Károly Múzeum az önkormányzat önálló és részben önállóan gazdálkodó intézménye lett, melynek éves költségvetése körülbelül huszonöt millió forintot tesz ki. Ennek a költségnek a biztosításához központi forrásból tíz-tizenkét millió forintra számíthat a város. Az önkormányzat a múzeum megkezdett európai uniós projektjeit is átvállalta, ezek további forrásokkal segítik a működtetést, az intézménynek pedig tervei között szerepel újabb pályázatokon indulni. Mind a városvezető, mind a múzeum igazgatója megerősítette, tervezik, hogy időszaki kiállításokat készítenek a múzeum anyagának egy-egy csoportjából, melyeket a város akár nem hagyományos kiállítóhelyein bemutatnak. Ilyen lesz például a Fő tér átadására tervezett, az ottani ásatások során előkerült gyűjteményből származó tárlat.
A Gróf Esterházy Károly Múzeum egyébként már most – városi fenntartásba kerülésének üdvözlésére – létrehozott egy úgynevezett kabinet kiállítást a felújított Városháza emeletén, mely a múzeum gyűjteményét reprezentálja. A mindössze két tárlóból álló kiállításon olyan értékes anyagok láthatók, mint Pápa város 1712-ben keletkezett kiváltságlevele és két külsővati kályhacsempe, mely az egyetemi régészeti oktatásnak is tananyaga.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!