Becsüljük, ismerjük és ismertessük értékeinket! – A magyar kultúrát ünnepelte a város


2013-01-23 00:48:16  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Becsüljük, ismerjük és ismertessük értékeinket! – A magyar kultúrát ünnepelte a város főképe
Az idei évben Mészárosné Oláh Judit, a Pedagógus Művelődési Ház gondnoka, közösségszervezője, valamint a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete részesült Pro Cultura Díszoklevélben. A díjakat A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség keretein belül adták át a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban kedden este.
Az ünnepélyes rendezvény a Himnusz dallamaival kezdődött – nemzeti imádságunkat a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézménye és a Vadvirág néptáncegyüttes vezetésével énekelték el a JMSZK színháztermében szép számban egybegyűltek.

Ezt követően Somfai Balázs, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. – Mint minden ünnep, A magyar kultúra napja is alkalmat kínál arra, hogy egy percre megállva eltöprengjünk a világ dolgain. Mert voltaképpen mis is a kultúra? Ahogyan a szófejtő szótár írja: az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége. Látjuk, tapasztaljuk, valamint a történelem, az élet tanítómestere is így mondja, hogy emellett a kultúra az emberi összetartozásunknak és fennmaradásunknak a záloga, a humanitás beszédes bizonysága, feltétlenül megbecsülendő kincs – fogalmazott köszöntőjében a szónok.
Kiemelte, a kultúra, ez a közös kincs mindenki örömére hihetetlenül gazdag és sokszínű, akár egy óriási virágoskert. Így az emberiség kultúrájának része a magyar kultúra is, amely persze maga is éppen olyan összetett dolog, mint a világ kultúrája. – A világ kultúrája és a nemzeti műveltség után vajon miképpen beszélhetünk egy szűkebb vidék vagy egy város kultúrájáról? Úgy gondolom, mindenekelőtt – bár egyáltalán nem kizárólagosan – a várostörténeti múlt, a hagyományok vonatkozásában. A kultúra rendeltetése folytán harmóniára törekvő, barátságos, bajtársias szemléletű jelenség. Becsülnünk, ismernünk és ismertetnünk kell értékeinket, amelyek fémjelzik, hitelesítik városunkat a magyar glóbuszon – fűzte hozzá Somfai Balázs. Megjegyezte, ha alaposan körülnézünk, láthatjuk, a magyar kultúra számos nagy alakja kötődik a városunkhoz, ezért költői túlzással elmondható: egy kicsit mindenki pápai.

A köszöntő után immár 19. alkalommal adták át a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Jókai Mór Művelődési Központ által alapított Pro Cultura Díszoklevelet. A kuratórium az elismeréssel a város kulturális értékeinek megőrzése, ápolása terén hosszú éveken át végzett fáradhatatlan tevékenységet jutalmazza. A díjakat dr. Baloghné Uracs Marianna, a JMSZK intézményvezető-helyettese és Bódi László, a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány elnöke nyújtotta át előbb Mészárosné Oláh Juditnak, majd a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületét képviselő Baán Istvánné egyesületi elnöknek, illetve Tóth Lászlónak, az egyesület egyik legaktívabb tagjának.

A magyar kultúra előtt tisztelgő rendezvény Bács Ferenc Jászai Mari-díjas színművésznek, a Magyar Köztáraság Érdemes művészének a Színek az életemből című, önéletrajzi elemekből építkező önálló estjével zárult.

Az eseményen részt vett többek között dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, valamint Pápa Város Képviselő-testületének több tagja.

Képek:

A díjazottak méltatása során elhangzott:


Mészárosné Oláh Judit 1991-ben került a Pedagógus Művelődési Házba gazdasági ügyintézőként. Remek érzékkel szervezi az itt működő közösségek, civil szervezetek életét, építő ötleteivel, kreativitásával, rugalmasságával nagyban hozzájárul a rendezvények sikeréhez. Az intézményben működő kisközösségek programjainak aktív résztvevője, akár az ünnepi műsorok megszervezésről, a fellépők meghívásáról, a környezeti feltételek megteremtéséről, vagy a könyvelés vezetéséről legyen szó. Munkáját nagy elismerés övezi. Őrzi a ház emlékeit, ápolja hagyományait, jó gazdaként figyel az épületre. A Pedagógus Művelődési Ház lelkeként minden problémát igyekszik megoldani kedves, halk szóval, odafigyeléssel, mosollyal. Hosszú ideje lelkiismerettel, értékteremtő módon a közösségért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Pro Cultura Díszoklevélben részesül.

Az 1992-ben bejegyzett Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete városunk legnagyobb létszámú civil szervezete közel 500 fős tagságával. Sokrétű tevékenységüket mindig meghatározza az a fontos szempont, hogy az idősek életkoruknál és egészségi állapotuknál fogva speciális törődésben részesüljenek. Rendszeresen szerveznek előadásokat a korosztályt érintő egészségügyi és szociális témákban, továbbá elmaradhatatlanok a szervezet városi sétái, találkozói, kirándulásai, kulturális programjai is. Amatőr művészeti csoportjaik közé tartozik nyugdíjas énekkar, nyugdíjas tánckar, illetve irodalmi önképzőkör. Kiváló munkájuk eredményét számos oklevél, elismerés bizonyítja. Jó kapcsolatot ápolnak a város civil szervezeteivel, intézményeivel, továbbá eredményes együttműködést építettek ki határon túli szervezetekkel. Az egyesület hittel és szeretettel teli munkálkodásán keresztül meghatározó közösséget teremtett az időskorú emberek számára a városban. E sokszínű, a kultúra területén példaértékű és értékteremtő tevékenységük elismeréseként Pro Cultura Díszoklevélben részesülnek.


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!