Szélmalomharc a szél ellen – senki ne induljon útnak!


2013-01-18 22:53:53  | cikk: HuHa  | 


Szélmalomharc a szél ellen – senki ne induljon útnak! főképe
Tegnap éjszakától erős, viharos szél tombol térségünkben, lehetetlenné téve az utak tartós megtisztítását a hótól. A mai napon a kistérség útjain mindenütt hóátfúvások nehezítették a közlekedést, több kisforgalmú utat le is zártak a forgalom elől. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pápai Üzemmérnökségének gépei megállás nélkül járták az utakat és próbálták felvenni a harcot a széllel és a hóval. Tíz hóeltakarító gépük – köztük három hómaró – oda-vissza jártak egy-egy hóátfúvástól beállt útszakaszon. Polgár Elemér, az üzemmérnökség vezetője arról adott hírt, hogy a mellékutak kivétel nélkül nehezen járhatók személygépkocsival. A törzshálózatot folyamatosan tisztították, néhány kisforgalmú útra azonban kora délutánig el sem jutottak. Kemeshőgyész-Vönöck, Kemenesszentmárton-Pápoc és Malomsok-Csíkvánd között járhatatlanná váltak az utak. A katasztrófavédelem járművei és munkatársai is folyamatosan kinn voltak az utakon, több árokba csúszott, elakadt személygépkocsit, autóbuszt és teherautót mentettek ki a hóból, szerencsére személyi sérüléssel járó esethez nem kellett vonulniuk. Tájékoztatásuk szerint a kistérség minden települése elérhető volt. A rendőrség a Tesco körforgalomtól Sárvár felé kamionstopot rendelt el, a körforgalomnál a rendőrök udvariasan figyelmeztettek minden járművezetőt a veszélyhelyzetre, kérték, csak akkor menjenek tovább Celldömölk felé, ha feltétlenül szükséges, és legyenek nagyon óvatosak. A Bakony Volán autóbuszai néhány település kivételével mindenhová eljutottak, késéssel, de közlekedtek. Pápa-Pápadereske és Dáka térségében volt elakadásuk és Merseváttól Celldömölkre nem tudtak eljutni, valamint Tét és Tétszentkút között nem tudtak közlekedni. Információink szerint, egy magyargencsi mezőgazdasági vállalkozó traktorjával segített egy kenyeresautót, hogy a környékbeli falvak boltjaiba eljuttathassa a megrendelt árut. Este a Kemeneshőgyész felé vezető szakasz vált kritikussá, bár egy hómaró egész nap ezt az utat járta. Ám amíg üzemanyag utánpótlásért vissza kellett mennie Pápára, a szél befújta a Hőgyész előtti rövid szakaszt, a fél méter magas hótorlaszokban pedig egy autóbusz elakadt és vele együtt a többi jármű is a hóban maradt. A viharos szélben a katasztrófavédelem és a közút munkatársai - szerződéses partnerei traktorjaival - megfeszített erővel küzdöttek a hótorlaszok eltakarításán, a busz kiszabadításán és a forgalom megindításán. Két óra küzdelem után végül a visszatérő hómaró segítségével tudták járhatóvá tenni a Kemeneshőgyészig tartó szakaszt. A szakemberek azt kérik, a szél csillapodásáig és addig, amíg hivatalos forrásból meg nem győződtek az utak járhatóságáról, senki ne induljon útnak! (A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatásait az útviszonyokról és a hóhelyzetről folyamatosan megjelentetjük főoldalunkon.)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!