Kiemelt mentőkocsit kapott a Pápai Mentőállomás


2013-01-18 12:09:19  | cikk: mo  | 


Kiemelt mentőkocsit kapott a Pápai Mentőállomás főképe
Az Országos Mentőszolgálatnál tavaly megkezdett mentő-gépkocsi csereprogram újabb lépéseként egy kiemelt mentőkocsival gazdagodott a Pápai Mentőállomás gépkocsi parkja. A mentőautót Czirner József, az Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli Régió orvosigazgatója ünnepélyes keretek között adta át a pápai mentőszolgálat vezetőjének. Kürti József elmondta, a kiemelt mentőkocsi olyan többletfelszereléssel rendelkezik, amely most még rendkívül ritka a megyében. Az alkalmon elhangzott, a világ élvonalához tartozó egészségügyi műszerekkel ellátott mentőautót a megyében első ízben Tapolcán állították szolgálatba, ma Pápán vehetnek használatba ilyen típusú mentőautót, majd a közeljövőben Veszprém is gazdagodhat egy kiemelt mentőkocsival. Kürti József tájékoztatott, a mentőkocsi, az alapfelszereltség részét képező eszközökön túl rendelkezik transztelefonikus EKG-val, defibrillátorral, infúzióval, különféle fájdalomcsillapítókkal és számos gyerekek és felnőttek részére szolgáló rögzítőeszközzel. A mentőszolgálat vezetőjétől megtudtuk azt is, a mentőállomás jelenleg 37 fővel látja el feladatait és négy gépjárművel rendelkezik: egy rohamkocsival, egy esetkocsival, egy mentő-gépkocsival és a most átadott kiemelt mentőkocsival.

Az ünnepélyes átadón Czirner József beszámolt a közel egy éve indult csereprogramról, melynek első ütemében 23 eset-és rohamkocsit adtak át országszerte, második ütemében pedig hatvan új mentőautót kaptak az állomások. Ez utóbbi szakaszban vehette birtokba Tapolca és Pápa az új kiemelt mentőkocsit. A régiós orvosigazgató közölte azt is, mindeközben megindult egy újabb TIOP pályázat, melynek nyomán 10 milliárd forint értékben épületfelújítás és eszközbeszerzés valósul meg az Országos Mentőszolgálat állomásain.
- A korszerű mentés fontos eleme, hogy a feladatot modern eszközökkel láthassuk el. De ugyanilyen jelentőséggel bír a szürkeállomány fejlesztése. A pápai bajtársak ebben élen járnak, hiszen ambiciózusak, folyamatosan képzik magukat és külön beavatkozási jogokat szereznek. Mindez eredményezte azt, hogy az utóbbi években Veszprém megyében negyedére csökkent az infarktushalálozások száma és minden infarktusos beteget 50 percen belül belül a PCI centrumba tudunk juttatni – emelte ki Czirner József.

Az új autóbeszerzést dr. Áldozó Tamás is üdvözölte. A polgármester elmondta, a mentőállomás új helyre költözése is minőségi változást jelentett a helyi egészségügyi ellátásban, különös tekintettel arra, hogy most a kórház, az ügyelet és több egészségügyi szolgáltatás egy helyen található. Ezt a minőségi színvonalat fokozza az új gépjármű birtokba vétele is.
- Kevés olyan szervezet van Pápán, amelyről a hétköznapokban elvétve sem hallani rosszízű kritikát. A pápai mentőszolgálat ilyen. Ezt az elismerést Pápa Város Képviselő-testülete is kifejezte, amikor tájékoztatóra kérte fel az állomás vezetőjét az elmúlt évben. Mivel kevés alkalom van arra, hogy ezt kifejezzük a nyilvánosság előtt, így most valamennyi pápai nevében szeretnék köszönetet mondani a mentőszolgálat munkájáért – hangsúlyozta a polgármester.

Az ünnepélyes eseményen Czirner József átadta a kiemelt mentőkocsi kulcsait Kürti Józsefnek, majd bemutatták az autó felszereltségét a megjelenteknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!