Piros riasztás a hófúvás miatt


2013-01-18 08:24:20  | cikk: mo  | 


Piros riasztás a hófúvás miatt főképe
Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki több megye, köztük Veszprém megye egyes kistérségeire a hófúvás miatt péntek hajnalban. A riasztás elrendelésére azért volt szükség, mert a nyugati megyékben az északi irányú szél az éjszakai óráktól tovább erősödve viharossá fokozódott. Ma a Dunántúlon és északkeleten már 70 km/h-t is meghaladó viharos lökések is előfordulhatnak, amely a már lehullott havat, illetve a frissen hulló havat hordhatja. A viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatóak.

Tovább nehezíti a közlekedést és az utak síkosságmentesítését az is, hogy az előzetes várakozásokhoz képest nagyobb területet érint ma az újabb havazás. A nap folyamán ugyanis egyre többfelé lehet havazásra számítani. A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 cm között valószínű – prognosztizálja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az egyre erősödő szél miatt folyamatosan romlik a helyzet a kistérség útjain – tájékoztatott Polgár Elemér, a Magyar Közút Pápai Üzemmérnökségének vezetője. Tegnap estére valamennyi utat elfogadható minőségűvé tettek, éjszaka is dolgoztak a hóeltakarításon, a feltámadó szél azonban újra befújta az utakat. Jelenleg is tíz géppel – köztük három hómaróval – dolgoznak a kistérség útjain, küzdelmük néhol szélmalomharcnak tűnik. Marcaltő-Malomsok-Csíkvánd-Tét környékén nehezen járhatók az utak, a Vas megyei határon - Kemeneshőgyész és Vönöck, illetve Kemenesszentpéter-Pápoc között – pedig járhatatlanok. A Pápáról Celldömölk felé vezető úton folyamatosan járnak a hóekék és a hómaró, a szél azonban azonnal visszafújja az útra a havat. Ma még 5-10 cm újabb havazás várható, ezért a Magyar Közút azt kéri, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges, és mindenképpen készüljön fel az esetleges elakadásra. A társaság arra figyelmezteti a gépjárművezetőket, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.

A Bakony Volán Zrt. állomásvezetőjétől, Redling Józseftől azt az információt kaptuk, a forgalom nagyon lelassult a térségben. Eddig minden járatuk elindult és késéssel ugyan, de mindenhová meg is érkezett.

A pápai vasútállomás illetékese érdeklődésünkre elmondta, a vonatközlekedésben jelentős fennakadások nincsenek, 15-20 perces késésekkel kell számolni.

A OMSZ előrejelzése szerint a hétvégén nyugaton és a középső tájakon átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet, éppen ezért a hóval borított tájakon igencsak hideg lesz. Eleinte keleten, délkeleten hószállingózás, havazás még előfordul, másutt helyenként alakul ki hózápor. A délire forduló szél néhol megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke a Dunántúlon -8, -16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet is csak -1, -7 fok között valószínű.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!