Változatos előadások a honismereti körben


2013-01-16 21:19:16  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Változatos előadások a honismereti körben főképe
A 2013-as év első összejövetelét tartotta a Várostörténeti, Ipartörténeti és Iskolatörténeti Honismereti Kör ma délután a Pedagógus Művelődési Házban. A foglalkozás elején Huszár János körvezető tájékoztatta a tagokat az éves munkatervről, mely szerint idén sem fognak unatkozni az érdeklődők.
- Februárban emlékezni fogunk három régi pápai üzemre Fejes Sándor helytörténész segítségével, márciusban olasz katonákról hallhatunk, áprilisban a csóti fogolytáborról, májusban énekkarokról és dalárdákról, júniusban pedig különböző technikai érdekességekről tartanak majd előadást felkért előadók. A két hónapos nyári leállást követően szeptemberben Pápa település történetéről, októberben neves vaszari emberekről, novemberben a pápai múzeumról hallhatunk előadást, majd decemberben a Szent István Római Katolikus Általános Iskola múltjáról és jelenéről hallgatunk meg beszámolót. Természetesen az idei évben is várnak majd ránk fakultatív kirándulások is. Ellátogatunk Bakonybélbe, a csillagvizsgálóba, kirándulunk Csótra és Hathalomra, valamint Balatonfüredre is ellátogatunk majd a 2013-as év során - ismertette a színes programot Huszár János, Bél-Mátyás díjas helytörténész.
A 2013-as évi első összejövetelen a körvezető Pápaiak a hadifogságban címmel tartott előadást, Tóth Kálmán: Távol hazámtól című dokumentumgyűjteményének és Pap Gábor: Amerikai hadifogoly voltam című beszámolójának segítségével.
Mint mondta, a pápaiak harcoltak a nyugati és a keleti fronton egyaránt, de túlnyomórészt az orosz fronton. Előadásában részleteket olvasott fel a könyvben megszólaló második világháborús pápai katonák, leventék, hadifoglyok beszámolóiból, így szó esett Bencze Mihályról, Benkő Dezsőről, Gábriel Ernőről, Nagy Józsefről, Tóth Károlyról és Varga Károlyról is.
A programokat a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ havi programfüzetében is közlik. A foglalkozások színhelye továbbra is a Pedagógus Művelődési Ház klubszobája. A tagok mellett minden érdeklődőt szívesen látnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!