Szigeti veszedelembe torkollik a Pápai Forgatag


2013-01-15 12:22:12  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Szigeti veszedelembe torkollik a Pápai Forgatag főképe
Nagyszabású összművészeti bemutatót láthat majd a közönség 2013. június 13-án a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Pápai Forgatag című uniós projektjének, azon belül is a Barokk Forgatag névre keresztelt programelemnek köszönhetően.
A számos művészeti ág összedolgozásával megvalósuló előadás előkészületeivel kapcsolatban a projektben résztvevő szakemberek megbeszélést tartottak a JMSZK emeleti előadótermében hétfőn este.
– Intézményünk a 2012/2013-as tanévben ingyenes programokat kínál a város óvodásainak, valamint általános- és középiskolásainak a Pápai Forgatag elnevezésű uniós pályázatunk keretein belül. A tanév első felében rendkívül népszerűek és sikeresek voltak a fiatalok körében a projekthez kapcsolódó foglalkozások, a Pápai Art Koktél programok, amelyek közül négy a következő félévben is megvalósul. Emellett februártól elindul a Barokk Forgatag címen futó projektelem, aminek égisze alatt 28 szakkör veszi kezdetét – tájékoztatott Tompa Péterné Tóth Katalin projektmenedzser, a JMSZK művelődésszervezője.
Megtudtuk tőle: énekkel, tánccal, hangszerrel, hagyományőrzéssel, képzőművészettel, színjátszással és irodalommal foglalkozó szakkörökön vehetnek majd részt a fiatalok. A több száz diákot megmozgató kezdeményezéshez 7 általános iskola, 5 középiskola, illetve egy alapfokú művészetoktatási intézmény csatlakozott. A szakkörökön párhuzamosan zajlanak majd a foglalkozások egészen június elejéig.
– A szakkörök résztvevőinek az lesz a feladatuk, hogy Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művéből – egy, már elkészült forgatókönyv alapján – létrejövő összművészeti bemutatóhoz hozzátegyék a maguk részét. A projekt június elején egy színház-pedagógiai hétben csúcsosodik ki, amikor is a különböző művészeti ágakból összeállítjuk ezt a szabadtéri színházi előadást – fogalmazott Komáromi Sándor drámatanár, a színdarab rendezője, aki egyben a forgatókönyvet is jegyzi. Mint mondta, a Barokk Forgatag foglalkozásain díszletek, színpadi jelenetek, táncok, valamint zenei betétek készülnek majd, és rendkívül izgalmas rendezői feladatnak ígérkezik ebből a sokféleségből egy jól működő egységet varázsolni.
– Az összművészeti bemutató apró elemekből építkezik, és szeretnénk, hogy a végeredményhez mindenki hozzájáruljon a saját, önálló munkájával. Az előadás dramaturgiai ívét a Szigeti veszedelemből és barokk költők verseiből összeállított vázlat jelenti. Elsődlegesen nem magát a művet és nem is a barokk kort szeretnénk bemutatni, hanem a Szigeti veszedelem megírásakor tapasztalható eszmeiséget, ami a hazaszeretetről, az önfeláldozásról, a hősiességről szól. Ezeket az értékeket a mai diákok többnyire A gyűrűk urából vagy a Harry Potterből ismerik, pedig megtalálhatóak Zrínyi Miklós művében is – fűzte hozzá Komáromi Sándor.
Tompa Péterné Tóth Katalin kiemelte, a projekt célja, hogy az iskolák és az oktatási intézményekben működő művészeti csoportok között kialakuljon egyfajta együttműködés, a diákokat pedig egy közös művészeti produkció megvalósulásának élménye kösse össze. A szakköri munka februártól egészen júniusig tart, ezt követi egy intenzív színház-pedagógiai hét, majd pedig 2013. június 13-án mutatják be a Szigeti veszedelem című darabot.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!