Emlékezzünk: 70 évvel ezelőtt történt a doni katasztrófa


2013-01-13 17:20:42  | cikk: mo  | 


Emlékezzünk: 70 évvel ezelőtt történt a doni katasztrófa főképe
Az orosz tél beköszöntével, a csontig hatoló -30-40 fokos hideg harccselekmény nélkül is súlyos veszteségeket eredményezett. A szovjet hadsereg 1943. január 12-én indította meg hadműveletét. Január 15-re az arcvonal több darabra szakadt, több alakulatot teljesen bekerítettek. Január 17-re a II. Magyar Hadsereg már felbomlóban volt, a szovjetek megállíthatatlanul törtek előre. A rendkívüli hidegben naponta emberek ezrei fagytak halálra. 70 évvel ezelőtt, ezekben a napokban több mint 100 ezer magyar embernek – köztük sok pápainak és Pápa környékinek – üzent a felismerhetetlen arcú, ezernyi alakban bujkáló, de mindig egylényegű halál – hangzott el a doni áttörés 70. évfordulója tiszteletére szervezett városi megemlékezésen a II. világháborús emlékműnél.
A hatalmas veszteséggel járó háborús katasztrófa emlékére rendezett emlékünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán és Gőgös Zoltán országgyűlési képviselők, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Keith P. Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Viczai Zoltán alezredes, a MH Pápa Bázisrepülőtér képviselője és Pápa Város Képviselő-testületének tagjai.

A Pápai Huszáregyesület és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közös szervezésében megvalósuló rendezvényen a huszáregyesület tagjai megindító verses-zenés összeállítással hangolták emlékezésre a megjelenteket, majd Kékesi István Csót polgármestere idézte fel a keleti fronton végbement tragikus eseményeket. Elhangzott, a 200 ezres seregből több mint százezren soha nem térhettek haza.
- Emlékezzünk az iszonytató kínok közt, leírhatatlan fájdalmakkal küzdőkre, akik szinte még alig élten, reményekkel és vágyakkal teli léptek át az egyirányú ajtón. Hajtsunk fejet előttük, akiket a háború pokla, az ember aljasság, az erőszak fosztott meg életüktől. Mert az ember tudja, akik elmentek, vissza nem térhetnek sohasem. Mert az ember érzi, nem hal meg az, akire emlékezünk. Akik elmentek az életet hagyták vissza, hogy tovább fényesedjen, hogy tovább neveljen új hajtásokat, hogy minden áldott nap felmutassa: jóra születtünk, s jóra születtek ők is – fogalmazott Kékesi István.

A szónok az emlékezés fontosságát hangsúlyozta: emlékezzünk nemcsak arra, ami szép volt, de arra is, ami kegyetlenül nehéz volt az életében azoknak, akiknek nincsen már arcuk, hangjuk, és nem látják az égő gyertyák lángját, hiszen ők maguk azok a lángok – hangzott az emlékbeszéd.

A beszédet követően az emlékezők elhelyezték a kegyelet virágait a II. világháborús emlékműnél, majd a díszsortűz és a Szózat közös eléneklése után a közösség mécsesgyújtással rótta le tiszteletét a hősök emléke előtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!