Graham-tánctechnikából vizsgáztak


2013-01-08 15:56:10  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Graham-tánctechnikából vizsgáztak főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának táncművészeti szakos, 10. és 11. osztályos növendékei tettek tegnap délután félévi vizsgát Graham-technikából, ami Marta Graham nevéhez fűződik. Marek-Csernyi Ibolya tánctanár érdeklődésünkre elmondta, Martha Graham az első, aki a klasszikus balett után egy olyan mozgástechnikai rendszert mutat be, amely széles körben tanítható. Ő alkalmazta először a tudatos légzéstechnikát, amely szerint kilégzéskor az energia összpontosul a test középpontjában. Első ránézésre ez egy igen nehéz technika, de ha valaki sokat gyakorolja, annak könnyen megy - derült ki a vizsgán.
- A gyerekeknek nagyon mozgalmasan telt az első félév, hiszen az október 23-ai és az adventi műsorra is sokat készültek. Nagyon elégedett vagyok a diákokkal, sokat fejlődtek az előző évhez képest - mondta a tánctanárnő.
A szakavatott zsűri előtt 13 hallgató mutatta be az eddig elsajátított lépéseit Grahamből. Müller Anita, a művészeti tagozat vezetője érdeklődésünkre elmondta, a művészetis diákok a héten szakmai félévi vizsgákat tesznek, mind elméletből, mind pedig gyakorlatból.
A színpadi táncos növendékek a Graham mellett jazzből és balettből is, valamint társastáncból is vizsgáznak. A néptáncosok az adott félév anyagából és népi énekből adnak számot tudásukról a napokban - tette hozzá a tagozat vezetője, valamint elmondta még, a művészeti szakközépiskolai képzés rendkívül népszerű a tanulók körében, közel 80 diák tanul ezen osztályokban három évfolyamon.
Végül a művészeti tagozatvezető elmondta, a következő félév is mozgalmas lesz a növendékek számára.
- Az első félév nagyon nehéz volt, a sok fellépésünk megterhelő volt. A második félévben tovább folytatjuk a kemény munkát, készülünk az évzáró vizsgára, valamint szeretnénk gyermekantológiára menni. Örömmel mondhatom el, a néptáncosok bekerültek az Ifjúsági Néptánc Antológiába, ami nagyon nívós esemény lesz. Az elkövetkező időszakban erre készülünk. Az év a szokásos edzőtáborban zárul majd, amit Erdélyben szeretnénk majd megtartani - zárta gondolatait Müller Anita.
Kasza Eszter 11. m osztályos tanuló elmondása szerint a Graham-technika nem annyira nehéz, hiszen nagyon sokat gyakorolták.
- A héten néptáncból, balettből és társastáncból vizsgázunk. Kedvencem a balett, mivel az hozzám a legközelebbálló tánc - mondta a fiatal lány, aki nagyon szeret a Refibe járni, és mindene a tánc.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!