Torkos Csütörtök 2010


2010-01-07 19:25:05  | cikk: Tóth Tamara  | 


A vendéglátóegységek január 10-én éjfélig jelentkezhetnek az idei Torkos Csütörtökre a www.menjunkenni.hu honlapon. A korábbi évek hagyományait követve a Magyar Turizmus Zrt. idén is meghirdette a Torkos Csütörtök akciót február 18-ára. A hamvazószerdát követő napon évről évre egyre több étteremben étkezhetnek fél áron a vendégek. 2009-ben 1300 étteremben közel 230 ezer vendég torkoskodott.

A torkos csütörtök régi magyar népszokás, amit néhány éve az éttermek forgalmának növelése és az éttermi kultúra fejlesztése érdekében támasztott fel a Magyar Turizmus Zrt. Pápán az előző években a Hotel Villa Classica, a Kellers Étterem, a Várkertfürdő Étterem és a Kis Pipa Vendéglő is csatlakozott az országos kezdeményezéshez.

Eredete:

A farsangi időszak vége után, a farsang farkát követő hamvazószerda utáni nap a torkos csütörtök. A 40 napos böjt második napja. A hamvazószerdán kezdődő 40 napos böjtöt torkos csütörtökön felfüggesztették egy napra, ilyenkor szinte kötelező volt a torkoskodás, elfogyasztották a farsangról megmaradt ételeket, fánkot és zsíros ételeket készítettek. Húsvétig az utolsó alkalom a kiadós étkezésre.

Ez a mondás járta: "Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon".

Egyéb nevei: zabálócsütörtök, tobzócsütörtök, kövércsütörtök, bodozúcsütörtök, csonka csütörtök, halottak húshagyata, halottak csetertekik, kisfarsang (utóbbi többjelentésű szó, a karácsonyi időszakot megelőző ünnep elnevezése is).

(Forrás: www.wikipédia.hu)

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!