Esterházy Cimborák – egy lelkes kis csapat


2012-12-29 13:32:06  | cikk: HuHa  | 


Esterházy Cimborák – egy lelkes kis csapat főképe
Remek csapat verbuválódott össze a nyár elején megalakult Esterházy Cimborákból. A közel harmincfős, általános iskolásokból álló kis csapat szinte hazajár a kastélyba, lelkesen vesznek részt a kastély programjaiban, s nemcsak látogatóként, vendégként, hanem a szervezőmunkából, lebonyolításból is kiveszik részüket. A cél az volt, hogy lokálpatriotizmusra, a város szeretetére neveljék a gyerekeket és persze, hogy megismertessék őket a kastély történetével – tudtuk meg Mészárosné Varga Veronikától, a csoport vezetőjétől. A klubhoz bármely gyermek csatlakozhatott, csatlakozhat, aki kedvet érez ahhoz, hogy részese legyen a kastély életének.
-Nemcsak a kastélyt és a barokkot akartuk megismertetni a gyerekekkel, hanem az egész város történetét. Több helytörténeti előadást is szerveztünk számukra, Nagy L. István múzeumigazgató és Huszár János helytörténész közreműködésével, akik nem a száraz tényeket ismertették meg az Esterházy Cimborákkal, hanem meseszerűen jelenítették meg a történelmet. A gyerekek részt vettek a Barokk vigaszságok elnevezésű családi program szervezésében is, ők voltak a rendezvény házigazdái és nagyon lelkesen, ügyesen látták el feladatukat – emlékezett vissza az idei évre a csoport vezetője.
A gyerekek nagyon szeretik ezt a kis közösséget – ez derült ki a velük való beszélgetésből.
-Segítünk a rendezvényeken, játékokat próbálunk ki itt a kastélyban, több történetet meghallgattunk a kastélyról és a barokk korról. Lesznek majd itt játszóházak, előadások, meg mozi is és ezekben is segíteni fogunk. A kastély nagyon szép és érdekes, jó ide járni – mesélték lelkesen, egymás szavába vágva.
Az idei esztendő utolsó produkciójával a Mesekastély programsorozatában résztvevő óvodásoknak kedveskedtek az Esterházy Cimborák. Az apróságok érdeklődését ugyanis egy mesével keltették fel a szervezők, mely szerint a kastély nagy tálalószekrényében manók laknak, akik karácsonykor előbújnak és megmutatják magukat. Ezeket a kismanókat jelenítették meg az Esterházy Cimborák. A gyerekek manós verseket, dalokat kerestek s tanultak meg, műsorba szerkesztették, aztán piros sapkát és csíkos zoknit húzva előadták az ovisoknak. Szinte teljesen önállóan készítették elő a produkciót - Mészárosné Varga Veronika irányításával – még a hangtechnikai berendezések kezelését is ők vállalták.
-Énekeltünk, táncoltunk, verset, mesét mondtunk – amit egy manó csinál. Sokat készültünk az előadásra, az eredetileg tervezetthez képest sokkal többször jöttünk össze, hogy tudjunk próbálni. Nagyon jó volt a közös munka – mesélte Molnár Milán, az Esterházy Cimborák egyik tagja.
A jövő év tervei szerint további rendezvények szervezésében és lebonyolításában vehetnek részt az Esterházy Cimborák. A társaság több kis csoportot alkot, így vannak, akik a csoport közösségi portálon való mindig friss megjelenéséről gondoskodnak, mások a programok reklámozásában segítenek, megint mások pedig a technikai lebonyolításban közreműködnek. A gyerekek megtervezték saját megjelenésüket, készültek zászló, póló és kendő tervek is, amit – ha az anyagi források lehetővé tesznek – meg is valósítanak majd. A jövő évben folytatódnak a történelmi előadások, szeretnének ellátogatni a fertődi Esterházy-kastélyba, a gyermekek ötlete alapján pedig egy kastélyba illő színdarabot is készítenek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!