Budai Gyula: A Pápai Húsnak volt múltja, van jelene és lesz jövője


2012-12-28 22:58:24  | cikk: HuHa  | 


Budai Gyula: A Pápai Húsnak volt múltja, van jelene és lesz jövője főképe
Egyeztetésre hívta a Pápai Hús 1913 Kft. beszállító üzleti partnereit Pápa Város Önkormányzata, a cég egyik tulajdonosa. A tárgyalás célja a beszállítók megnyugtatása, bizalmuk megtartása és a húsipari vállalat problémáinak tisztázása volt. A ma délelőtti, Városházán tartott tanácskozáson dr. Áldozó Tamás polgármester, Kanozsainé dr. Pék Mária jegyző, Politzer József, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezetője és Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára fogadta a több tucat beszállítót. A zárt ajtók mögött folyó megbeszélés után sajtótájékoztatón ismertették az egyeztetés eredményeit. Dr. Áldozó Tamás felidézte, a Pápai Hús 1913 Kft. története 2009-ben példaértékű összefogással kezdődött, ahol termelők, üzemvezetők és az önkormányzat közös felelősségvállalásának köszönhetően egy felszámolásból sikerült a társaságot - s ezzel Pápán közel száz év alatt megteremtődött termelési kultúrát - megmenteni. 2012-re a cég – pont az induláskor felhalmozott nehézségei miatt, mert nem rendelkezett kellő mennyiségű forgóeszközzel – nehéz helyzetbe került. Így a kormánnyal összefogva a pápai önkormányzatnak 2013 elejére az a felelőssége keletkezett, hogy a helyi munkahelyek védelme érdekében ebben a társaságban nagyobb felelősséget vállaljon.
-Pápa Város Önkormányzata kész arra, hogy ezt a nagyobb felelősséget vállalja. Rendelkezik forrással ahhoz, hogy ezt a társaságot megerősítse, rendelkezik forrással ahhoz, hogy ennek a társaságnak forgóeszköze legyen, és azok az üzleti kapcsolatok, amik jelenleg megvannak csak nehézkesen működnek a forgóeszköz hiánya miatt, ismét a piac logikájának megfelelően erősítsék a termelőket, erősítsék ezt a társaságot és ezzel együtt erősítsék a várost is. Hiszen a Pápai Hús 1913 Kft. a város egyik legnagyobb munkáltatója és egyik legnagyobb adófizetője, és ennek az értéknek a megmaradása és megőrzése valamennyi pápainak közös ügye – hangsúlyozta a polgármester. A városvezető hozzátette örül annak, hogy a kormányzati együttműködés megmutatkozásában az látszik, ez nemcsak a pápaiak közös ügye, hanem a nemzetstratégia szempontjából is fontos dolog.
Budai Gyula államtitkár arról szólt, a tanácskozásnak két nagyon fontos része volt, egyrészt kinyilvánítani, hogy a kormány fontos feladata azoknak a munkahelyeknek a megőrzése, melyeket a pápai húsüzem biztosít, másrészt pedig az üzem folyamatos működésének biztosítása. 
-A mai tanácskozáson a tulajdonosokkal, beszállítókkal és termelőkkel egyeztetve megnyugtató választ tudtunk adni mindenkinek, mert ennek a cégnek volt múltja, van jelene és lesz jövője is meglátásunk szerint. Azt gondolom, az itt dolgozók megnyugodhatnak, mert munkahelyük nincs veszélyben, és a beszállítók, termelők is megnyugodhatnak, mert az általuk biztosított alapanyag kifizetése meg fog történni – fogalmazott az államtitkár. Budai Gyula kiemelte, az önkormányzat ismét jó döntést hozott, hogy részt vesz a munkahelyek megőrzésében és részt vesz abban, hogy az üzem továbbra is jól működjön.
-A kormánynak az a feladata maradt, hogy az üzem részére a belső piacokat megerősítse és lehetőséget biztosítson, hogy a külső piacokon még nagyobb részesedést szerezhessen. Ebben a körben a tárgyalásokat megkezdtük és a Pápai Hús 1913 Kft. bátran tekinthet előre a 2013-as esztendőre.
Dr. Áldozó Tamás újságírói kérdésre elmondta, az önkormányzat nagyobb felelősségvállalása azt jelenti, az önkormányzat tulajdoni hányada a gazdasági társaságban egy tőkeemelésnek köszönhetően nőni fog, és ez a tőkeemelés fogja jelenteni azt a többletforrást, ami megoldja a mostani problémákat. A jelenlegi 8 százalékos tulajdoni részesedés 50 százalék fölé fog nőni, vagyis a stratégiai, háromnegyedes többséget igénylő eseteket leszámítva a város dönthet a társaság ügyeit illetően.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!