Házi kedvenceink érdekében – A kutyák chipelése kötelező, ivartalanításuk csak erősen ajánlott


2012-12-27 20:36:16  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Házi kedvenceink érdekében – A kutyák chipelése kötelező, ivartalanításuk csak erősen ajánlott főképe
Egy kormányrendelet előírásai szerint 2013 januárjától a négy hónaposnál idősebb kutyák csak egyedi azonosítóval ellátva, azaz chipelve tarthatók. – A chipelés során a kutyusokba egy elektronikus azonosítót ültetünk. Ez egy passzív mikrochip, ami teljesen szövetbarát, a szervezetre ártalmas rádiójelet, vagy sugárzást nem bocsájt ki. Hosszúsága körülbelül 1 cm, átmérője 1-2 milliméter, a beültetése pedig percek alatt elvégezhető. Az egész eljárás legidőigényesebb része tulajdonképpen az adminisztráció, aminek során rögzítjük a kutya és a gazdája adatait. A chip egy számsort kódol, ezt pedig egy chipleolvasóval lehet lekérdezni. Chipleolvasó készülékkel minden állatorvos, illetve már egyre több állatvédő szervezet is rendelkezik. Ha valaki megtalál, befog egy chippel ellátott kutyát, akkor az elkóborolt, esetleg ellopott jószág gazdáját a kód leolvasása után könnyen értesíteni lehet a központi adatbázis segítségével – tájékoztatott dr. Lázár Attila pápai állatorvos.
Mint mondta, a közhiedelemmel ellentétben az ebekbe ültetett elektronikus azonosító nem műholdas nyomkövető, ezért szükséges az adatregisztrációs lap kitöltése, és adott esetben a változások bejelentése a gazdi elérhetőségét illetően. A kutyák személyi igazolványaként szolgáló chipet az állatok nyakának a bal oldalába ültetik be, és ebből az eljárás alanya csak annyit érez meg, mintha csupán egy injekciót kapna.
– 2006 óta alkalmazzák Magyarországon a chipbeültetést, aminek semmiféle hátránya nincs, ennek ellenére egyelőre még ritkaságnak számít. Ugyanakkor a törvény már előírja, hogy minden négy hónaposnál idősebb kutyát december 31-ig egyedi azonosítóval kell ellátni. Január elsejétől jelentenem kell a kerületi főállatorvos felé, ha egy kutya nincsen chipelve. Ebben az esetben az állat gazdája kap majd egy felszólítást, és ha ezután sem tesz eleget a kötelezettségének, akkor jönnek a szankciók, bírságok. A törvényi előírás szerint maximum 3500 forint lehet a chipbeültetés díja. Ez az összeg viszont kizárólag a mikrochip árát, a beültetését, valamint a regisztrációt tartalmazza. A 3500 forint azonban nem foglalja magában az eb klinikai vizsgálatát, illetve nem tartalmazza az esteleges kiszállási költséget, ha az állatorvosnak házhoz kell mennie a chipbeültetés elvégzéséhez. Továbbá felmerülhetnek egyéb költségek is, mint például a nyugtató vagy a kábítószer alkalmazása az agresszívabb kutyák esetében – közölte a tapasztalt állatorvos.
Dr. Lázár Attila hozzáfűzte, az állatorvosok tarifái között lehetnek eltérések, mindennek pedig több összetevője is lehet. Az árkülönbségek leginkább a praxis fenntartási költségeitől, a szolgáltatások sokrétűségétől, és a páciensek igényeitől is függnek.
– Az eddigi tapasztalatok szerint a gazdik körében elterjedt egy félreértés, miszerint csak januártól lesz kötelező a chip beültetése, holott a törvény szerint addigra már az egyedi elektronikus azonosítónak a kutyában kell lennie. Tehát 2012. december 31-ig be kell helyeztetni a chipet házi kedvencünkbe. Egyébként jelenleg a kutyáknak talán a húsz százaléka lehet chippel ellátva. Véleményem szerint szerencsésebb lett volna hosszabb átfutási időt hagyni a kötelező chipbeültetésre, amihez állami támogatás sem ártott volna – jegyezte meg a doktor, aki kérdésünkre hozzátette, a macskák esetében nem lesz kötelező, de mindenképpen ajánlott az egyedi azonosító beültetése.

Képek:

Az állatvédők becsült adatai szerint a százezres számot is elérheti az utcákon kóborló, gazdátlan kutyák száma Magyarországon. A kóbor ebek problémája leginkább az állatok egyedi azonosítóval történő ellátásával, valamint az ivartalanítással orvosolható.
Az ivartalanítással kapcsolatban dr. Lázár Attila hangsúlyozta, a műtéttel a nem kívánt szaporulat mellett számos hormonfüggő daganatos betegség is megelőzhető házi kedvencünknél. – A szukáknál a petefészek- és méhproblémák, a kanok esetében pedig a prosztatabetegségek megelőzésében jut fontos szerepe az ivartalanításnak, ami a kutyák viselkedésére is kedvezően hathat, többek között csökkenti az agresszivitást. Ezzel a műtéttel álláspontom szerint meg kell várni az eb első ivarzását. Az ivartalanítás mondhatni rutinműtét, de az altatás mindig hordoz magában rizikófaktort, aminek a kutya súlyától, korától és egyéb tulajdonságaitól fogva lehetnek fokozatai. Éppen ezért kizárólag teljesen egészséges, kifogástalan állapotú állatnál végezzük el ezt a műtétet, amit két-három nap alatt el is felejt a kutyus – állítja az állatorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy az ivartalanítás tarifája az egyes rendelőkben erősen eltérő lehet.
– Noha elsőre talán kissé soknak tűnhet a műtét ára, azt egy átlagos fizetésből általában ki lehet gazdálkodni. Ezzel pedig meg lehet spórolni a későbbi betegségek kezelésének költségeit, nem beszélve arról, hogy így a házi kedvencünk életét is megkönnyíthetjük, meghosszabbíthatjuk néhány évvel.


Címkék: kutya | chipbeültetés
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!