Jönnek a tizenegy jegyű mobilszámok


2010-01-07 15:43:16  | cikk: Tóth Tamara  | 


Már csak tizenegy jegyű mobiltelefonszámokat lehet hívni hálózaton belül január 16-án nulla órától - erre figyelmeztetik előfizetőiket a mobiltársaságok. Az eredeti hétjegyű számok elé tárcsázni kell a 06, a 0036 vagy a +36-ot és a megfelelő körzetszámot.
Ha valaki csak a hétjegyű számot tárcsázza, akkor a hívás sikertelen lesz január 16-tól. A változtatásra a számhordozhatóság miatt van szükség, a mobilszolgáltatók így az eddiginél több telefonszámot adhatnak ki az ügyfeleknek, olyanokat is, amelyek nullával vagy egyessel kezdődnek. Csak a teljes formátumban lehet hívni a mobilszámokat január 16-án nulla órától, vagyis tárcsázni kell az előhívót, a körzetszámot és a hétjegyű telefonszámot is. Ezzel megszűnik a hálózaton belüli, hétszámjegyes telefonhívás. Aki így próbál meg telefonálni január 16-tól, a hívása sikertelen lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy mobilszám a 06-os belföldi, vagy a +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató körzetszámából (20-as, 30-as, 70-es) és a hétjegyű előfizetői számból áll. Vagyis január 16-tól akár 0-val és 1-el is kezdődhet egy-egy hívószám.

A mobilszolgáltatók honlapjukon arra figyelmeztetik ügyfeleiket, hogy készülékeikben már így tárolják el a telefonszámokat. A legcélszerűbb mindig a +36-os formával kezdeni a telefonszámok rögzítését. Arra is felhívják a figyelmet, hogy maguk a telefonszámok nem módosulnak, pusztán ki kell ezeket egészíteni. A tizenegy jegyű mobilszámmal ugyanis elkerülhető, hogy egy esetleges számhordozás után valaki mást érjen el, mint akit eredetileg hívni szeretett volna.

A szolgáltatók és a KSH adatai szerint már meghaladja a 12 milliót a mobil előfizetők száma, és ez még tovább bővül a jövőben. Egyre népszerűbb például a mobilinternet, de sok ipari alkalmazásnál (liftek, riasztók) is használnak már SIM kártyát.

forrás:
www.ksh.hu
www.pannon.hu

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!