Karácsonyi varázslat a népszerű orgonaművész prezentációjában


2012-12-20 01:36:25  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Karácsonyi varázslat a népszerű orgonaművész prezentációjában főképe
Rákász Gergely nemzetközi hírű orgonaművész nem mindennapi hangversenye szolgáltatott felejthetetlen zenei élményt a református templom közönségének szerdán este.
A neves orgonista a Christmas Magic elnevezésű koncertsorozat egyik állomásaként érkezett városunkba, és interaktív, zenetörténeti kommentárokkal átszőtt nívós hangversenyével elkápráztatta a pápai hallgatóságát. Rákász Gergely hírportálunknak elmondta, immár több mint tíz éve rendszeresen visszajár Pápára, ahol már az első koncertje alkalmával nagy élményt jelentett számára a közönség fogadtatása – és ez csak fokozódott az elmúlt években.
– Christmas Magic, azaz Karácsonyi varázslat címet kapta a mostani hangversenyem. A varázslat elnevezésnek több oka is van, az egyik a parádés műsor, amely például Csajkovszkij Diótörőjéből átírt részleteket, Vivaldi Négy évszakát, vagy éppen Händel Halleluja kórusát vonultatja fel. Korábban minden orgonakoncert olyan volt, mint egy egyéjszakás kaland. A művész elutazott egy városba, reggel megismerte a hangverseny helyszínén lévő hangszert, majd délutánig gyakorolt és este koncertet adott. Amit aznap sikerült a hangszerből magáévá tennie, azzal gazdálkodott a koncerten. Ezzel szemben én egy „húszéves házasságot” szerettem volna kialakítani a hangszerrel. Minden részletét, minden hangját ismerni akartam, hogy amikor a közönség elé állok, akkor lehetőleg Bostontól Budapestig ugyanazt az élményt tudjam adni a hallgatóknak. A vágyaimat nemrég egy olasz cég teljesítette be, akik kifejlesztették ezt az újfajta hangzást. Két éve ismerkedem ezzel a hangszerrel, a Viscount Unico 400-as digitális koncertorgonával, amiben közel 700 féle orgonahangszín és 30 zenekari hangszín van. Ennek köszönhetően megoldható például az, hogy Vivaldinál csembalózom, miközben orgonálok. Mindez pedig olyan élményt nyújt, mintha az ember egy szimfonikus zenekart hallgatna. Tehát a varázslat másik oldala, hogy erre technológiailag már lehetőség van – fogalmazott az orgonaművész.

(Rákász Gergellyel készített interjúnkat a későbbiekben olvashatják.)

Képek:

Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az „Ország legfiatalabb koncertorgonistája”. 1998-ban David DiFiore amerikai orgonaművész felfigyelt az ifjú tehetségre soproni koncertjén, és meghívta az Egyesült Államokba tanulni, illetve hangversenyezni. Rákász Gergely 2000-ben diplomázott az ELTE művész tanári szakán. 1998-tól 2002-ig a koncertezés mellett a Magyar Rádió Intermezzo című műsorát szerkesztette és vezette. A rádióműsor azzal a céllal készült, hogy széles körben megismertesse, megkedveltesse a klasszikusokat. Az orgonista több hangversenykörút után 2005-ben végleg hazatért az Egyesült Államokból, és most főként Európában dolgozik. Rákász Gergely nem csak templomokban és katedrálisokban játszik, hanem elindított egy iskolaprogramot, amelynek keretein belül zenés előadásokat tart a diákoknak.

(Forrás: www.rakaszgergely.hu)


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!