172 ezer forint adomány az életmentőknek – advent harmadik vasárnapja a pápai mentősöknek elhozta a karácsonyi ajándékot


2012-12-17 00:57:46  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


172 ezer forint adomány az életmentőknek – advent harmadik vasárnapja a pápai mentősöknek elhozta a karácsonyi ajándékot főképe
172 ezer forint adomány gyűlt össze ma estig a Városi Életmentők Karácsonya elnevezésű jótékonysági akción, melyet a pápai repülőtéren szolgálatot teljesítő szervezetek kezdeményeztek a Pápai Mentőszolgálat támogatására. Mint arról már korábban beszámoltunk, kora délután megtartották a jótékonysági akció keretében szervezett gyermekrajz pályázat eredményhirdetését, s az alkotások megvásárlásával is támogathatták a helyi mentősöket az adakozók. Az összegyűlt összeget az adventi vásár színpadán vehette át a mentőszolgálat képviselője. Az esti ünnepélyes átadást azonban sok kedves műsor előzte meg délután, haladjunk hát sorban az eseményeken. A kellemesnek mondható időjárás sokakat kicsalogatott a Fő térre az adventi vásárba, s bár nem volt fogcsikorgató hideg, jól esett a forró tea és a forralt bor, a gyermekkor hangulatát idéző sült gesztenye és az édes illatú kürtőskalács, a színpadon pedig egymást követték a fellépők, verses-zenés műsorukkal az ünnep hangulatát idézve. A QSI Nemzetközi Iskola diákjai és amerikai kisgyermekek angolszász és magyar karácsonyi dalokat adtak elő, majd Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskarának előadásában csendültek fel az ünnepváró dallamok. Hozott karácsonyi énekeket a Four Fathers énekegyüttes is, akiket nem először köszönthetett a pápai közönség. Repertoárjukban az ünnepi hangulatot erősítő énekek mellett vidám nóták is elhangzottak, remek stílusukkal pedig közös éneklésre csábították az egyre növekvő számú közönséget. Az 1995-ben alakult énekegyüttes a capella műfajával kezdte működését, majd mind több zenei stílust vett fel műsorába. A hangszeres kíséret nélkül - de azt énekhanggal kiválóan helyettesítve – éneklő urak klasszikus karácsonyi dalaik mellett magyar- és világslágereket, a 20-as, 30-as évek amerikai zenéjét és spirituálékat szólaltattak meg egy órás koncertjükön. Énekhangjukkal nemcsak a különböző hangszereket jelenítették meg, a múlt század elejéről való gramofon hangját éppoly élethűen adták elő, mint a borosüveg dugójának cuppanását, amint elhagyja az üveget. French Zoltán az énekegyüttes vezetője nem véletlenül mondta, ajakszaxofon, pofatuba, garatharsona és szájbőgő – ezek a hangszereik. A Honvéd Férfikarban és a Nemzeti Énekkarban is éneklő négy énekes számára nagy öröm és kihívás is ez a formáció.
-Itt egy ember képvisel egy szólamot, tehát nagyon oda kell figyelni, hogy mit énekel, a kórusban pedig azért van egy nyáj szellem, ami viszi az embert. A kezdetekben Amerikából szereztünk olyan kottákat, amik kimondottan négy hangra íródtak és a „Barbershop Style-t” képviselik, aztán jöttek az átiratok, a spirituálék és a slágerek. Mindegyikünk hozta a kedvencét és így állt össze a repertoár.
Pápai műsorukban nemcsak az ünnep hangulatát idézték meg, hanem talán már előretekintve az év végi mulatságra, vidám, szórakoztató dalokat is elénekeltek, az összekötő szövegek pedig mosolyt csaltak a közönség arcára.  Sinatra White Christmas című klasszikusa mellett, mikulás dalt is énekeltek, de felcsendült Gedeon bácsi örökzöld nótája, sőt a pancsoló kislányt is megidézték. Az énekegyüttes vezetője úgy fogalmazott, adventi fellépéseik számukra is az átszellemülést, a karácsonyra készülést jelentik és örömmel énekelnek a különböző adventi műsorokban országszerte.
Koncertjüket a Pegazus Színház Fény és tiszta ünnep árad című karácsonyi műsora követte a színpadon, melyben a színház tagjai mellett a Vörös-iskola és a Tarczy-iskola bábszínkörébe járó gyermekek és egy alkalmi adventi kórus is helyet kapott. A Jézus születését megelevenítő bibliai történeten túl a tél örömét és a karácsony melegét megjelenítő összeállításban több mint ötvenen közreműködtek.
-Egy kicsit másképpen mutattuk be a betlehemi történetet, mint szokás, hiszen advent harmadik vasárnapja az örvendezés ideje, ezért műsorunk mottójának is ezt választottuk. A Megváltó megszületésére érkező angyali kart a Vörös-iskola bábosai elevenítették meg, a Tarczy-iskolások pedig a pásztorok seregét adták. Az előadás vége azonban szélesebb körűvé tette az ünneplést, hiszen az adventi kórus nem egyházi dallamokat szólaltatott meg, hanem olyan karácsonyi énekeket, amelyeket mindenki ismer. Az volt a célunk, hogy segítsünk az emberek lelkét ünneplőbe öltöztetni műsorunkkal így a karácsonyvárás idején, és örömmel láttuk, hogy sikerült – mondta az előadás után Végh Zsolt, a színház egyik ügyvezetője.
E kedves, szép műsor után adták át a Városi Életmentők Karácsonya elnevezésű jótékonysági akcióban összegyűlt adományt a Pápai Mentőszolgálat vezetőjének. A Nehéz Légiszállító Ezred, a Pápa Bázisrepülőtér, a NATO Légiszállítást Kezelő Programiroda és a Boeing által kezdeményezett adománygyűjtéshez nagyon sok pápai csatlakozott, így közel kétszázezer forintot vehetett át Kürti József, a mentőszolgálat vezetője. A szervezők köszönetet mondtak mindenkinek, aki hozzájárult adományával a mentősök eszközállományának gyarapodásához és köszönetet mondtak a mindazoknak, akik részt vettek a rajzpályázaton és az ajándékkészítésben. A köszönet hangján szólt a szép számban összejött mentősök nevében a szolgálat vezetője is.
-Köszönjük a szervezőknek, hogy ránk gondoltak, és érdemesnek találtak bennünket a támogatásra és köszönjük mindenkinek, aki ehhez az összeghez hozzájárult. Ebből az adományból szénmonoxid-mérőt, valamint gyermek és baleseti sérültek ellátásához szükséges eszközöket fogunk vásárolni. A Pápai Mentőállomás négy kocsival, több mint ötezer feladatot hajt végre egy év alatt, és bár ne legyen így, de szinte minden nap használhatjuk azt a vákuummatracot, amit ebből a pénzből fogunk vásárolni. A mentőállomás nevében ígérhetem, mindig ott leszünk, ahol szükség lesz ránk – fogalmazott Kürti József.
Advent harmadik vasárnapján az evangélikus egyházközség képviseletében Polgárdi Sándor esperes gyújtotta meg a következő gyertyát a város koszorúján. Az ünnepi percek fényét a Gyurátz Ferenc Evangélikus Iskola első osztályos kisdiákjainak karácsonyi verses-zenés összeállítása emelte, az esperes pedig Ézsaiás próféta könyvének egyik versét idézte beszéde elején. 
-Advent harmadik hetében megköszönjük Istenünknek, hogy nem csak mi igyekszünk hozzá, hanem ő is jön közel felénk. Ő az, aki áthidal mindent, aki ismeri egyéni életünket, sorsunkat, utunkat. Ő az, aki egymás közelébe von bennünket, mi pedig sokszor inkább távolodunk. Rokon a rokontól, keresztény a másik kereszténytől, hívő a nem hívőtől, barát az ellenségtől, ember az embertársától. S mégis adventben, karácsony ünnepén azt kérjük Urunk, fogadj el minket és szent lelkeddel járj át bennünket, hogy szeretetedben mindnyájan egymásra tudjunk találni, és átéljük, hogy te jó vagy és közel vagy hozzánk – imádkozott Polgárdi Sándor esperes.
Ma estétől három gyertya ég a város adventi koszorúján.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!