Pápa, a színjátszás és a színházi nevelés fellegvára – Konferenciát tartott városunkban a Magyar Szín-Játékos Szövetség


2012-12-16 16:39:07  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Pápa, a színjátszás és a színházi nevelés fellegvára – Konferenciát tartott városunkban a Magyar Szín-Játékos Szövetség főképe
Városunkban tartotta szakmai konferenciáját a Magyar Szín-Játékos Szövetség (MSZJSZ). A rendezvény elsősorban a kapcsolatépítést, a későbbi lehetséges együttműködések elősegítését szolgálta. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban a témához kapcsolódó prezentációk, illetve kerekasztal-beszélgetések zajlottak a szombati nap folyamán a meghívott vendégek részvételével, akik egyúttal megtekintették Pápán a színházi térként is alkalmazható helyszíneket.
– A konferencia apropóját az adta, hogy a Magyar Szín-Játékos Szövetség szeretné kiépíteni az úgynevezett rezidensi hálózatát. Ezért különböző régiókból különböző személyeket keresnek meg azzal, hogy összefogja az adott régiónak az amatőr színházi szféráját információ és kapcsolattartás ügyében. A mostani rendezvény egyik célja, hogy megismerjünk olyan színjátszó csoportokat, akik elsősorban a saját településükön tevékenykednek, és ugyan fesztiválokra nem jutnak el, de minőségi munkát végeznek. Megismerkedünk egymás produkcióival, feltérképezzük egymás tevékenységét, így adott esetben akár nemzetközi fesztiválokra is tudunk majd ajánlani színházi munkákat, és persze az országszerte adódó színpadra lépési lehetőségek sem maradnak kihasználatlanul – nyilatkozta hírportálunknak Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi Műhely vezetője, aki egyben a régió rezidense is.
Megtudtuk tőle, a régió sajátos felosztású: Veszprém és Komárom-Esztergom megyét, illetve Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyének egy részét fedi le, a központja pedig Pápa lett. Az MSZJSZ a Teleszteriont, illetve Komáromi Sándort kérte meg, hogy gyűjtse össze és koordinálja az ezen a területen működő színházi csoportokat.
– Akiknek csak tudtuk, kiküldtük a meghívókat a konferenciára. Tatabányáról, Győrből, Székesfehérvárról is érkeztek hozzánk, és természetesen a pápaiak is nagy létszámban képviseltették magukat. Egyértelműen sikeresnek ítélem az eseményt. Továbbá büszke vagyok rá, hogy Pápa ennyi mindent fel tudott mutatni, hiszen Győrben vagy éppen Komárom-Esztergom megyében nincs ilyen nagyszabású, példaértékű együttműködés, mint amilyen Pápán az amatőr színházak, a JMSZK, a Teleszterion és a Weöres Sándor Általános Iskola között fennáll – fogalmazott a Teleszterion vezetője. Hozzáfűzte, a JMSZK intézményvezetőjével közösen meghívást kaptak az MSZJSZ következő, zentai konferenciájára, ahol prezentálhatják majd a Pápán folyó mintaszerű színházi nevelési munkát.
Dr. Baloghné Uracs Marianna, a JMSZK megbízott intézményvezetője a konferencia során elmondta, intézményük befogadó színházként dolgozik a színházépület átadása óta. – Közel tíz évvel ezelőtt kezdtünk el közönségtalálkozókat, színházi nevelési- majd drámafoglalkozásokat, illetve diákszínházi előadásokat szervezni. Manapság mindez már mindennapos dolog, de akkoriban ezek újdonságnak számítottak. Elmondható, hogy a színházi nevelés a JMSZK egyik fő profilja lett. A témához kapcsolódóan az egyik pályázat követte a másikat, a szakmai kapcsolatok eredményeként pedig kialakult a JMSZK, a Weöres Sándor Általános Iskola és a Teleszterion Színházi Műhely triumvirátusában egy rendkívül gyümölcsöző, értékes együttműködés, amihez idővel rengetegen csatlakoztak – mondta el a JMSZK vezetője.
Kiemelte, az együttműködésben résztvevő közművelődési intézmény, iskola, színházi csoportok, tehetséges drámatanárok és színházi szakemberek számos ponton tudják egymás munkáját segíteni, kiegészíteni – ennek is köszönhető, hogy Pápa a Magyar Szín-Játékos Szövetség regionális központja lett.
– Kapcsolatépítés, tapasztalatszerzés szempontjából rendkívül hasznos volt ez a konferencia. Sajnos nagyon nehéz jó ifjúsági előadást találni, kevesen veszik a fáradtságot, hogy a fiataloknak normális színdarabot készítsenek. Ezért nagy segítség számomra, ha tudom, hogy a környékünkön ilyen téren kik jöhetnek szóba, mely színházi csoportok dolgoznak igényesen ezen a területen. Külön értéke az MSZJSZ rezidensi hálózatának, hogy határon túli régiókban is gondolkodnak – tette hozzá dr. Baloghné Uracs Marianna. Mint mondta, az amatőr színházi tevékenység egy remek kapocs a fiatalok megszólításához, ami az értelmes, hasznos elfoglaltság biztosításán túl a közösségépítésben, valamint a felnövekvő generáció nevelésében is fontos szerepet vállal.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!