Kerekasztal-beszélgetés elfeledett szomszédainkról


2012-12-14 03:11:05  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Kerekasztal-beszélgetés elfeledett szomszédainkról főképe
Az Elfeledett szomszédaink című kiállítást ért támadás és az ehhez kapcsolódó ideológia visszautasítása, valamint a tárlat értékeinek megőrzése érdekében kerekasztal-beszélgetést tartottak csütörtök délután a Városháza „A” épületének házasságkötő termében. Az esemény eszmeiségét és az általa megfogalmazott célokat a jelenlévők egy közös nyilatkozattal szentesítették.

A rendezvényen részt vettek politikai pártok és egyházak képviselői, valamint magánszemélyek is. Az egybegyűlteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte házigazdaként, majd a nyitó gondolatokat is a városvezető mondta el. – Eljött az idő, amikor ki kell állnunk és azt kell mondanunk, elég, nekünk erre nincs szükségünk – utalt a polgármester a kerekasztal-beszélgetést kiváltó okra, azaz Orbán Imrének, a Jobbik pápai elnökének az Elfeledett szomszédainkkal kapcsolatos nyílt levelére. – Habár sokan különböző politikai pártokhoz tartozunk, a közélet aktuális kérdéseiben más-más ideológiát képviselünk, de az mindenképpen összeköt bennünket pártra, vallásra, életkorra, nemre való tekintet nélkül, hogy úgy érezzük, fel kell emelnünk a szavunkat – fogalmazott dr. Áldozó Tamás.
Hozzáfűzte, Pápa városának sok értéke van, és ezen értékek között szerepel, hogy a település mindig is befogadó volt a más nemzetiségűekkel, más vallásúakkal szemben. A város első embere hangsúlyozta, nem szabad hagyni, hogy ez megváltozzon, és nem engedhetjük meg a kirekesztés semmilyen formáját sem. – Grőber Attilával közösen elkészítettünk egy nyilatkozat-tervezetet, amit most nyilvánosságra hozunk. Arra kérjük azokat, akik egyetértenek a nyilatkozattal, hogy az aláírásukkal csatlakozzanak hozzá – jelentette be a polgármester.

Grőber Attila, az MSZP pápai elnöke a beszélgetés elején kiemelte, a Zsinagógában összeállított tárlat három valós dolgot állít: Pápán éltek zsidók, tettek a városért és haláltáborokba deportálták őket. – Aki azzal vádolja Pápa városának egyik kiállítását, hogy történelmet hamisít, az nem csak a tárlatot vádolja, hanem az egész várost – mondta a szocialista politikus. Kijelentette, ha más történelmi problémákból, tragédiákból lenne kiállítás a városban és valaki azt kérdőjelezné meg hamis vádakkal, akkor ugyanígy felemelné ellene a szavát.

– A kiállítással nem tettünk mást, mint a város történelme szempontjából fontos dolgok közül az egyiket ajánlottuk a fiatalok figyelmébe. Ezt megtettük az Esterházy-kastéllyal vagy éppen a Kékfestő Múzeummal is – mondta el Unger Tamás alpolgármester, aki határozottan visszautasította azokat a vádakat, miszerint cionista propagandának voltak kitéve a diákok a kiállításon tett látogatásuk alkalmával.

A Demokratikus Koalíció pápai szervezetének képviseletében jelent meg a beszélgetésen Mód Károlyné, aki annak adott hangot, szerinte nyomatékosítani kell, hogy a holokauszt a magyar történelem része, és a zsidóság tragédiáját tanítani kellene az iskolában.

Ortutay Gábor, a Hit Gyülekezete lelkésze aláhúzta, egyháza mindig is kiállt a kisebbségek mellett az őket ért támadásokkal szemben. Hozzátette, fontos, hogy a holokausztról tényszerűen és világosan beszéljünk, ehhez pedig nagyban hozzájárult az Elfeledett szomszédaink című tárlat.

Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, meglátása szerint súlyos gondot jelent ma Magyarországon a nyílt antiszemitizmus széleskörű elterjedése. Megjegyezte, nem irigykedni kellene a zsidókra, hanem tanulni tőlük, példát venni róluk.

Polgárdi Sándor evangélikus esperes felhívta rá a figyelmet, Pápának a sokszínűsége, a gazdagsága adja az értékét, a pápaiságnak pedig magába kell foglalnia a város múltjának ismeretét.

Jabronka Richárd, az MSZP helyi szervezetének alelnöke hangot adott véleményének, miszerint korábban már többször összehívhattak volna a mostanihoz hasonló kerekasztal-beszélgetést, hiszen a rasszista, antiszemita hangok nem új keletűek Pápán sem. Ehhez kapcsolódóan dr. Áldozó Tamás megjegyezte, nemrég nyílt fórumot tartottak a magyar-cigány együttélés problémáiról, amivel sikerült elejét venni egy szélsőséges erődemonstrációnak. Jabronka Richárd meglátása alapján az antiszemitizmus már a fiatalok körében is teret hódított magának, amit a Jobbik megnyilvánulásai csak növelnek.

Szirbek Rita szocialista önkormányzati képviselő a beszélgetésen azzal a javaslattal élt, hogy tavasszal nyissák meg újra az Elfeledett szomszédaink című kiállítást. Dr. Áldozó Tamás jelezte, a tárlat télen csak a hideg miatt nem látogatható, azonban tavasszal a tervek szerint ismét megnyitja kapuit.

A dr. Áldozó Tamás és Grőber Attila által kezdeményezett kerekasztal-beszélgetés végén a jelenlévők aláírták a közös nyilatkozatot, amelyhez ha úgy érzi, bárki csatlakozhat virtuálisan a nyilatkozat.papa@gmail.com e-mailcímre küldött levéllel.

A közös nyilatkozat megtekinthető ITT.
Továbbá a nyilatkozat megtekinthető ITT.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!