Kedvezmények a talajterhelési díjhoz – Ülésezett a város képviselő-testülete


2012-12-13 23:00:32  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Kedvezmények a talajterhelési díjhoz – Ülésezett a város képviselő-testülete főképe
A talajterhelési díjhoz kedvezményeket nyújtó rendelet-tervezetről, a helyi oktatási intézmények működtetéséről, valamint a Gróf Esterházy Károly Múzeum városi fenntartásba vételéről is döntés született az önkormányzat képviselő-testületének mai ülésén.
A régi-új Városháza nagytermében tartott tanácskozás két közalapítvány (Pápa és Környéke Tűzvédelméért 105 Közalapítvány, valamint a Pápa Város Infrastruktúrájának Fejlesztéséért Közalapítvány) tevékenységéről szóló beszámoló tárgyalásával kezdődött. A képviselők egyhangúlag fogadták el mindkét beszámolót, majd pedig megszavazták Pápa Város Önkormányzatának 2013. évi átmeneti gazdálkodását, amely január elsején lép életbe és a jövő évi költségvetés elfogadásáig lesz érvényben.

A talajterhelési díjról szóló rendelet-tervezet elfogadásakor is nagy volt az összhang a képviselők között: senki sem nyomott nemet a szavazáskor. A rendeletet és annak hátterét dr. Áldozó Tamás polgármester tette a nyilvánosság számára is érthetővé a testületi ülést követő sajtótájékoztatóján.
– A 2012-es évre a központi jogszabály a talajterhelési díjat tízszeresére emelte. Ez a lépés nyilván azt a célt szolgálta, hogy minden háztartás rákössön a városi szennyvízhálózatra. Aki eddig ezt nem tette meg, annak a megemelt összegű díj mellett közművesítési díjat is fizetnie kell, és persze a rákötést is meg kell oldania. Úgy ítéltük meg, mindez egy évben rendkívül nagy terhet jelent az érintett családoknak, ezért ebben a rendeletben kedvezményt, illetve mentességet kínálunk meghatározott esetekben – tájékoztatott dr. Áldozó Tamás.
Megtudtuk tőle, a rendelet értelmében 80 százalékos kedvezményben részesül a talajterhelési díj megfizetésével kapcsolatosan az a háztartás, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 százalékát, illetve egyedül élő személy esetén a 300 százalékát. (Ez jelenleg előbbi esetében 71.250 forintos, míg utóbbinál 85.500 forintos határt jelent.) Mentességben az a család részesül, amelyben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj 200 százalékát (57.000 forint), illetve egyedül élő személynél a 250 százalékát. – A mentességre vonatkozó szabályozás csak a jövő évre hatályos, utána azt hatályon kívül helyezzük. Ezzel is azt kívánjuk jelezni, hogy egy utolsó esélyt szeretnénk adni a kérdés megnyugtató rendezésére – fogalmazott a város első embere, aki egyúttal kiemelte, máshol még nem találkozott ilyen rendelettel, így ez példaértékű kezdeményezés lehet más települések számára is.

A következő napirendi pontban a testület hatályon kívül helyezte a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendeletet. A döntést az indokolta, hogy az Alkotmánybíróság az önkormányzati törvénynek ezt a részét kifogásolhatónak ítélte, majd megsemmisítette.

A testületi ülésen a képviselők arról is határoztak, hogy a város átveszi a megyétől a Gróf Esterházy Károly Múzeumot. Dr. Áldozó Tamás kifejtette, a múzeum önkormányzati intézményként történő működtetése garanciákat teremt a város számára egyéb feladatok ellátásához, további lehetőségek kihasználásához, más múzeumokkal, gyűjteményekkel való együttműködéshez.

A folytatásban három beszámoló következett, elsőnek az Egészségügyi Alapellátási Intézet tevékenysége került terítékre. Szirbek Rita szocialista képviselő egyebek mellett néhány háziorvosi rendelő akadálymentesítése felől érdeklődött. Válaszában dr. Áldozó Tamás elmondta, a rendelők akadálymentesítése tervbe van véve, a következőekben forrásokat kell találni a megvalósításhoz. Dr. Péntek Árpád fideszes képviselő a város háziorvosi utánpótlására kérdezett rá. Dr. Burcsi Elemér, az Egészségügyi Alapellátási Intézet orvos-igazgatója rámutatott, a háziorvosi utánpótlásban tapasztalható létszámproblémák nem lokális, hanem országos dilemmát jelentenek – egyszerűen kevés a pályakezdő háziorvos.

Következőnek az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) beszámolóját tárgyalta a testület. Venczel Csaba fideszes képviselő arra kért választ, hogy a közösségi rendezvényeken megmaradó ételt eljuttatják-e a rászorulóknak. Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője kifejtette, többször előfordult, hogy a különböző rendezvényeken megmaradt étel a rászorulókhoz került, és a továbbiakban is szívesen fogadják a felajánlásokat. Az intézményvezető hozzáfűzte, az ESZI remek kapcsolatot ápol a Pápán szolgáló külföldi katonák egy csoportjával is, akik rendszeresen jótékonykodnak. Szirbek Rita a gondozási szükséglettel rendelkezők, illetve a gondozási szükséglettel nem rendelkezők bentlakásos intézménybe történő bejutásának várakozási idejét szerette volna megtudni. Szalainé Tihanyi Andrea válaszából kiderült, a gondozási szükséglettel rendelkezők várakozási ideje körülbelül 1-1,5 év, gondozási szükséglet nélkül pedig 0,5-1 év alatt lehet bekerülni bentlakásos intézménybe.

Harmadiknak a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás II. félévben végzett tevékenységéről tanácskoztak a képviselők. Feketéné Földi Judit munkaszervezet-vezető és dr. Áldozó Tamás a jelenlévőknek összefoglalta a társulás jogszabályi változások miatt szükségessé vált átalakítását. Mint arról hírportálunkon már beszámoltunk, a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás új elnöke Kunszt Szabolcs, Takácsi polgármestere lett, míg alelnöknek Varga Péter vaszari polgármestert választották meg. A társulás gesztortelepülése Takácsi lett, amely 2013. július elsejétől tölti majd be a tisztséget, míg az új elnök és elnökhelyettes mandátuma 2013. első napjától érvényes. A beszámolót egyébként – az előző kettőhöz hasonlóan – egyhangúlag fogadta el a testület.

A vegyes ügyek során a képviselő-testület többek között úgy döntött, nem működteti a helyi oktatási intézményeket, hanem megfizeti azt a 27,5 millió forintos havi összeget, aminek fejében az állam – a törvényileg előírt fenntartásuk mellett – a működtetésük feladatát is magára vállalja. Ez a döntés a város összes állami fenntartásba vett oktatási intézményét érinti, és jövőre 330 millió forint kiadást jelent majd az önkormányzatnak. Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a fő szabály az, hogy az oktatási, nevelési intézmény szolgáltatását igénybe vevő nem érezheti meg a végbemenő változást.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!