Kevesebb baleset – ülésezett a Városi Baleset-megelőzési Bizottság


2012-12-12 22:32:28  | cikk: HuHa  | 


Kevesebb baleset – ülésezett a Városi Baleset-megelőzési Bizottság főképe
A Pápai Rendőrkapitányság keretein belül működik a Városi Baleset-megelőzési Bizottság, melynek elnöke a mindenkori rendőrkapitány, tagjai között pedig az illetékes rendőrök mellett olyan civil személyek, szervezetek és hivatalos szervek vannak, melyek tevékenységi köre kapcsolódik a közlekedéshez, a baleset-megelőzéshez. Így a ma délután tartott éves bizottsági ülésen a közlekedésrendészeti alosztály vezetője és a megelőzési előadó mellett a Városgondnokság és a Magyar Közút Pápai Üzemmérnökségének vezetője, a Bakony Volán forgalmi igazgatója, a Pápai Polgárőr Egyesület vezetője, pedagógusok valamint helyi újságírók vettek részt. A megjelenteket Szappan Csaba rendőrkapitány köszöntötte, beszédében kiemelve a baleset-megelőzési munka fontosságát. Császárné Elek Veronika, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója beszámolójában kitért az idei esztendő baleset-megelőzési tevékenységére. Mint mondta, munkájukba valamennyi korosztály igyekeztek bevonni. Újdonságnak számít, hogy az idei évben az általános iskolások mellett az óvodásoknak is szerveznek közlekedésbiztonsági foglalkozásokat, és megkezdték a középiskolákban is a baleset-megelőzési előadások szervezését. A felnőtt korosztályt főként a különböző közlekedési akciók keretében érik el, és kiemelten figyelnek arra is, hogy a nyugdíjasklubokban tartott előadásokon a bűnmegelőzési programok mellett a közlekedési szabályokra is felhívják az idősek figyelmét.
-Az idei évben főként a vidéki óvodákban tartottunk foglalkozásokat, de a 2013-as esztendőben szeretnénk minél több pápai óvodát is felkeresni. Tapasztalatunk az, hogy a kicsi gyermekek elmesélik szüleiknek a rendőr bácsiktól és néniktől hallottakat és figyelmeztetik a szülőket az óvodában tanultakra. Az iskolákban az iskolarendőre program keretében tartottuk meg a közlekedésbiztonsági foglalkozásokat, az idei tanévben pedig kiterjesztjük ezt a munkát a középiskolákra is. Kollégáim már ezekben az oktatási intézményekben is megkezdték a baleset-megelőzési előadások tartását.
Császárné Elek Veronika arról is szólt, az idei esztendőben is több program járult hozzá a balesetmentes közlekedésre neveléshez, így például az Országos Baleset-megelőzési Bizottság által szervezett hagyományos rajzpályázat az óvodás és kisiskolás korosztálynak, a kerékpáros iskolai kupa és a középiskolások közlekedésbiztonsági versenye. Emellett nagy népszerűségnek örvendtek az intézményekben megszervezett közlekedésbiztonsági délelőttök, és idén Pápán rendezte meg közbiztonsági nyílt napját a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány.
Az idősek esetében is nagyon fontos a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos információk megosztása, hiszen a szépkorúak gyalogosan és kerékpárral közlekedve gyakran lesznek áldozatai baleseteknek, és sajnos nagyon sokszor ők maguk okozzák a balesetet – mondta el az alezredes, hozzátéve – a nyugdíjas klubokban szívesen fogadják ezt a témát is. Az aktív korosztály megszólítására a szervezett közlekedési akciók szolgálnak, melyeken legtöbb esetben a passzív biztonsági rendszerek használatát ellenőrzik. Az ilyen típusú ellenőrzéseket nagyobb ünnepekhez kötik, idén például húsvétkor csokinyuszit kaptak a szabályok betartásával közlekedők. A falunapi rendezvényeken is gyakran megjelennek a rendőrök bűn- és baleset-megelőzési programokkal, amik szintén lehetőséget nyújtanak a fiatal és a felnőtt korosztály megszólítására. 
A bizottság ülésén Horváth Tibor rendőr főhadnagy, a közlekedésrendészeti alosztály vezetője az idei év baleseti statisztikáját ismertette. Mint mondta, az év első tizenegy hónapjában kevesebb baleset történt, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.
-Összesen 79 személyi sérüléssel járó balesetet jelentettek be kapitányságunkra november végéig, ez tízzel kevesebb, mint tavaly. Eggyel csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma, melyből az idei esztendőben három történt, és a súlyos sérüléssel járó balesetek száma is kevesebb, mint a múlt évben. Tizenhét ilyen esetet jelentettek kapitányságunkra, szemben a tavalyi huszonhárommal. 
A főhadnagy úgy fogalmazott, a jelenlegi számok alapján jó évet zárnak, de nem dőlhetnek hátra, hiszen egy sérüléses baleset is sok. Az esetek nagyobb részében gépjárművek ütközéséből származtak a balesetek, nagyon kevés gyalogos baleset történt, a kerékpáros balesetek szempontjából pedig a szeptember, október hónapok jelentették a mélypontot, aminek hatására fokozott ellenőrzést rendeltek el.
-A baleseti okok között még mindig a sebesség túllépés szerepel az első helyen – főként a relatív gyorshajtás -, emellett pedig az elsőbbégi jog megsértése és a kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása vezeti a statisztikát – ismertette beszámolójában az alosztályvezető.
A tanácskozás végén a bizottság tagjai olyan közlekedési problémákat vetettek fel, melyek kiküszöbölése növelheti a közlekedés biztonságát, csökkentheti a szabálytalanul közlekedők számát a városban és ötleteket fogalmaztak meg a baleset-megelőzési tevékenység még eredményesebbé tételéhez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!