Adósságrendezés: Nem adósodott el a város


2012-12-12 19:34:53  | cikk: mo  | 


Adósságrendezés: Nem adósodott el a város főképe
A devizacsapdába került állampolgárok után most az önkormányzatokat igyekszik kimenteni nehéz helyzetükből a kormány – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár. Kovács Zoltán és Kontrát Károly a kormánytagok országjárása keretében fórumra érkeztek Pápára, mely előtt sajtótájékoztatón szóltak az adósságkonszolidáció részleteiről.

Pápa a kevésbé eladósodott városok közé tartozik. Veszprém megyében több, mint 100 adóssággal küzdő önkormányzat van – közölte dr. Kovács Zoltán.
- A megyében a tartós, illetve rövid lejáratú kötelezettségek mintegy 30 milliárd forintot tesznek ki. A városban az adósságállomány mintegy felét átvállalja az állam, ami egy biztonságos, kiszámítható költségvetési gazdálkodást tesz lehetővé – fogalmazott Kovács Zoltán, majd határozottan cáfolta azokat a híreket, melyek szerint Pápa eladósodott volna. A város a felvett kötvénypénzt és a hiteleit csak fejlesztésre fordította, az éven belüli hiteleknél voltak működésre költött összegek, amit az éves költségvetésből vissza is fizetett a város – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Kontrát Károly bejelentette, az 5000 fő alatti települések adósságállományát teljes mértékben átvállalja az állam, azaz ezek a települések az új évet már adósság nélkül kezdhetik meg. Az 5000 fő feletti települések, így Pápa esetében is, külön megállapodás alapján veszi át az adósság egy részét az állam, 40-70 százalékos terjedelemben.
- Ez függ attól, hogy az adott önkormányzatnak milyen az iparűzési adó beszedési képessége. A városok vonatkozásában 2013 első negyedévének végéig megállapodás születik az adósságkiváltásról. 1999-ben 84,5 milliárd volt az önkormányzatok adósságállománya, ez 2004-ben is még csak 340 milliárd körül járt, és 2004-2010 között ugrott meg az összeg, ekkor már 1200 milliárd forintot tett ki – tekintett vissza az elmúlt évek adataira az államtitkár, majd leszögezte, ezért volt nagyon fontos az államadósság csökkentése és a devizaadósok megsegítése után az önkormányzatok adósságrendezése.
Kontrát Károly hangsúlyozta azt is, január elsejétől szinte teljes mértékben hatályba lép az önkormányzati törvény, amely új finanszírozási modellre, a feladatfinanszírozásra tér át, másrészt pedig a korábban elfogadott ágazati törvények által jelentős mértékben csökken az önkormányzatok által ellátandó feladatok száma, hiszen az állam jelentős feladatot vállal át több ágazatban is. Az államtitkár kiemelte, az adósságkiváltás Magyarország polgárainak érdekeit szolgálja, hiszen az önkormányzatok közszolgáltatásokat látnak el. És az a cél, hogy ezeket a feladatokat magas színvonalon, stabilan, megbízhatóan lássák el.
- A pápai központú, 4. számú választókerületben 23 önkormányzatot érint az adósságrendezés, a kistelepüléseknél közel 850 millió forintos adósságkiváltást jelent – fogalmazott a kormánytag.

Dr. Áldozó Tamás köszönetét fejezte ki, majd arról is beszámolt, hogy a kormány megnyitotta annak a lehetőségét, hogy a pályázati önrészhez pályázatot nyújtsanak be az önkormányzatok. Pápa is élt ezzel a lehetőséggel – tette hozzá.
- Többek között ennek is köszönhetően 2012-ben a város biztosan tudta finanszírozni a folyamatban lévő projektjeinek önrészét, fizetési késedelembe egyetlen alkalommal sem került és jó kilátásaink vannak arra, hogy 2013-ban ez hasonlóan működhessen. A városnak van egy 100 millió forintos működési hitelkerete, azonban ezekben a hónapokban ezt nem kellett igénybe vennünk. A városi folyószámla közel 200 millió forintos többletet mutatott a mai reggelen is – mondta el a polgármester.
Áldozó Tamás megjegyezte azt is, a jó gazdálkodásnak köszönhetően a város messze van attól, hogy működéséhez hitelt vegyen fel. A fejlesztési hitelek kiváltása pedig komoly segítség a város következő éveire nézve.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!