Betlehemezés a Szent Anna templomban


2012-12-11 23:27:28  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Betlehemezés a Szent Anna templomban főképe
Hangulatos, igazi betlehemezésen vehettek részt az érdeklődők tegnap este a Szent Anna templomban az erdélyi szentegyházi csoport Angyal betlehem című előadásán. A csoport a pápai Páll család jóvoltából érkezett el városunkba, hogy az adventet még varázslatosabbá tegyék betlehemi játékukkal.
- A Nemzetközi Betlehemes Találkozón már évek óta rendszeresen szerepelünk, eleinte Budapesten, mostanában már Debrecenben rendezik. A találkozóhoz mindig csatolunk egy tíz napos turnét, melynek során több városban is betlehemezünk. A Páll családnak köszönhetően jutottunk el Pápára és Szlovákiába is. Szentegyháza Hargita megyében, Csíkszereda közelében fekszik. Ez a legmagasabban fekvő magyar város. A 7000 lakosú település hagyományőrzés céljából betlehemezik advent idején. Az előadásban csak férfiak játszanak, szám szerint tizennyolcan, akik rendkívül jó hangúak. A faluban élő tradíció ez, amit őrzünk, s sosem fog kihalni. Szerepléseket vállalunk templomokban, idősek otthonában és kultúrházakban is. Két éve a váci börtönbe is eljutottunk. A játék során megjelenik az angyal, a pásztorok is. A műsor évről évre ugyanaz, sosem változtatunk a forgatókönyvön. A turnéra már hónapokkal ezelőtt lelkesen próbáltunk – mondta György László, a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Ház vezetője.
György László elmondta még, hogy községükben hagyomány a nagykorúsítás, ami szintén egy jellegzetes ünnep karácsonykor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!