Aidsről, drogról, szexualitásról


2012-12-10 19:53:45  | cikk: mo  | 


Aidsről, drogról, szexualitásról főképe
Aids, drog, szexualitás és internet – ezek a témák ma már egyáltalán nem számítanak tabunak, azonban - vagy talán éppen ezért - egyre többet kell beszélnünk róluk. Már csak azért is, mert mind hordoz magában olyan veszélyeket, amelyek rendkívül károsak, ártalmasak lehetnek a fiatalokra nézve. A legfontosabb a prevenció, a megelőzés és a kamaszok felvilágosítása, tájékoztatása. Ezért szervezi meg minden évben a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ – karöltve az Iskolavédőnői Szolgálattal és a Fidelitas pápai csoportjával – aids-és drogellenes rendezvényét, mely ezúttal különösen nagy érdeklődés mellett zajlott – foglalta össze a program céljait Szabadkai Verita művelődésszervező. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tagintézményében helyet kapó programon négy előadó, egy-egy csoportos foglalkozáson beszélgetett a diákokkal az említett témakörökben.
A fiatalok szakemberek segítségével, irányításával tudhattak meg többet a drogokról, a veszélyes vírus okozta betegségről, az egészséges szexualitásról és a közösségi oldalak veszélyeiről, a világhálón történő ismerkedésről.

A veszprémi Alkohol és Drogsegély Ambulancia közreműködésével zajló rendezvény célja, hogy a fiatalok minél többet megtudjanak a káros szerek hatásairól – fogalmazott Hubainé Lipp Katalin. Az Alkohol és Drogsegély Ambulanica terápiás munkatársa elmondta, sajnos egyre több fiatal nyúl a drogokhoz, és a tendencia szerint egyre fiatalabb korban. Egyre terjednek az ún. dizájner drogok, amelyek rendkívül veszélyesek, hiszen nagyon kevés információ áll rendelkezésre a ilyen típusú pszichoaktív szerek összetételére vonatkozóan.
A szakember elmondta azt is, a tiltott szerek esetében még mindig a marihuána a legnépszerűbb, de itt Pápán például magas az amfetamin-származékokat használók száma. E tekintetben Hubainé Lipp Katalin hozzátette, a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai szerencsére hatékonyan lépnek fel a drogfogyasztókkal szemben.
Az alkoholfogyasztásnál is az tapasztalható, hogy már a 13-14 éves fiatalok körében igencsak elterjedt ez a tevékenység. A terápiás munkatárs megjegyezte, a felmérések szerint a gyerekek célja már ebben a korban is az, hogy minél gyorsabban, minél hamarabb lerészegedjenek.

Czingel Cecília 11. osztályos tanuló szerint nagyon hasznos egy ilyen kiscsoportos foglalkozás, hiszen ritkán hallanak szakemberek által tartott előadásokat ezekről a témákról. A drogokról például sokkal többet kellene tudniuk a fiataloknak, annak egészségkárosító és szervezetre gyakorolt hatásairól – fogalmazott a diáklány. Cecília tisztában van azzal, hogy korosztályát egyre mélyebben fenyegeti a drogfogyasztás. A fiatal lány nagy ívben kerüli a káros szereket, és alkoholt is mértékkel fogyaszt egy-egy ünnepi alkalommal. Úgy véli, a drogtól és az alkoholtól nem lesz menőbb egy fiatal sem.

Szombathelyi Mátyás 10. osztályos tanuló határozottan kijelentette, nem könnyű befolyásolni a kamaszokat, inkább minden a családból ered. A neveltetés, a szülői minta meghatározza azt, hogy a gyerek mire válik fogékonnyá, és milyen viselkedési mintát sajátít el. Mátyás tudja, hogy milyen rossz hatással lehet az emberi szervezetre a drog, ezért igyekszik is kerülni a droghasználók társaságát.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!