Új honlap és egy elfeledett építész – Közgyűlést tartott a Pápai Művelődéstörténeti Társaság


2012-12-08 00:04:50  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Új honlap és egy elfeledett építész – Közgyűlést tartott a Pápai Művelődéstörténeti Társaság főképe
Elindult a Pápai Művelődéstörténeti Társaság saját honlapja, melyet az egyesület tagjai folyamatosan frissítve minél tartalmasabbá kívánnak tenni – derült ki a Pápai Művelődéstörténeti Társaság évi rendes közgyűlésén pénteken délután.
Az összejövetelnek a Pápai Református Gyűjtemények könyvtári olvasóterme adott otthont, ahol Hudi József elnökségi tag, levéltárvezető művelődéstörténeti előadásával kezdődött a közgyűlés. Az előadó Voyta Adolf pápai születésű építész munkásságáról, közéleti tevékenységéről szólt az egybegyűlteknek.
– Voyta Adolfról keveset tudunk, nevével nem nagyon találkozunk a közkeletű lexikonokban. Tevékenységét a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárában őrzött önéletrajza, visszaemlékezése alapján lehet megismerni – tudtuk meg Hudi Józseftől. Mint mondta, a külföldön, illetve többek között a fővárosban is tevékenykedő építőmesternek számos köz- és magánépület köszönhető Pápán, ahol fő alkotásának a városi színház tekinthető. Voyta Adolf 1881-ben tervezte a színházat, majd pedig a színházépítő bizottságnak is oszlopos tagja volt. De a nevéhez fűződik például a belvárosi katolikus iskola épületének, az evangélikus egyház több középületének, valamint a pápai kékfestő üzemnek és a hozzá tartozó lakóháznak a tervezése, a kivitelezés irányítása. Emellett szerte Veszprém megyében is vannak építészeti kötődései a szakembernek.
A közgyűlésen Mezei Zsolt elnökségi tag, könyvtárvezető megemlékezett Huszár Gál lelkész-, reformátor-, nyomdászról születésének ötszáz éves évfordulója apropóján, majd a jelenlévők egyebek mellett beszámolót hallhattak az egyesület 2012. évi tevékenységéről, gazdálkodásáról. – Egyesületünk osztozik minden jelenkori társadalmi egyesület nehéz sorsában. A megújítás nehezen megy, és tagdíjakban sem bővelkedünk. Talán az a momentum különbözteti meg az átlagtól a mi egyesületünket, hogy a város egész múltját és szellemiségét próbálja követni, ápolni. Pápai központtal és budapesti részszékhellyel működünk. Nagy eredményünk, hogy végre sikerült felvenni a lépést a korral, és megszületett a Pápai Művelődéstörténeti Társaság saját honlapja – fogalmazott Somfai Balázs, az egyesület elnöke.
A közel 40 taggal büszkélkedő Pápai Művelődéstörténeti Társaság a jövő év végén ünnepli majd fennállásának 25. évfordulóját.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!