Tarczy-nap a barokk jegyében


2012-12-07 13:00:09  | cikk: mo  | 


Tarczy-nap a barokk jegyében  főképe
Minden évben más-más téma köré szervezi az iskola névadója tiszteletére megtartott rendezvényét a Tarczy Lajos Általános Iskola. Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a névadó emlékét méltóképpen ápolják, így a Tarczy-nap keretében a rövid megemlékezés mellett egész napos programok várják a diákokat az iskolában. A Tarczy-napot hatodik esztendeje szervezi meg az oktatási intézmény – hangsúlyozta Venczel Csaba köszöntőjében ma reggel. Az igazgató elmondta kettős célok mentén szervezik e napot, az egyik Tarczy professzor alakjának megidézését jelenti, a másik pedig, hogy a rendezvényen olyan szellemi és sportos programok álljanak a diákok rendelkezésére, melyek keretében mélyebben megismerhetnek egy-egy szakterületet, témát. A Tarczy-napok szóltak már az űrkutatásról, a természetről, a festészetről, ezúttal azonban egy igazán helyi téma került a középpontba, méghozzá a Pápa múltját oly nagy mértékben meghatározó barokk.

A köszöntő után meg is kezdődtek a változatos tevékenységeket kínáló programok. Az egyik csoport barokk táncokat sajátított el az aulában. A korra jellemző tánclépések gyakorlása nem áll messze a tarczysoktól, hiszen ebben az esztendőben szoros együttműködés alakult ki az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. és a Tarczy Lajos Általános Iskola között, így a mai alkalmon viselt barokk ruhákat a kft biztosította a gyerekek számára. A tánctanuláson kívül a sportos foglalkozásokon barokk játékokat sajátítottak el a gyerekek. De természetesen nemcsak a mozgásos játékok tükrözték a barokk kor hagyományait és stílusjegyeit a Tarczy-napon. Számos kézműves és rajzos foglalkozás várta a diákokat, melyek mindegyike valamely módon a barokkhoz kapcsolódott. A tanulók készítettek makettet, festettek csendéletet, megismerték a kor stílusjegyeit, rajzoltak gyertyatartót és korabeli ruhákat.

A rendezvény keretében nemcsak az iskola falain belül zajlottak a programok. A diákok izgalmas kirándulást tettek a városban, ahol megtekintették és megvizsgálták a barokk épületek stílusjegyeit. A Tarczy-napon részt vett a pápai intézmény hetényi testvériskolájának delegációja is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!