Sajtótájékoztatón összegezték a belváros rehabilitációs projektet


2012-12-05 21:46:42  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Sajtótájékoztatón összegezték a belváros rehabilitációs projektet főképe
A „Pápa városközpont funkcióbővítő rehabilitációja” című európai uniós projekt jelenlegi állását összegezte mai sajtótájékoztatóján a megrendelő képviseletében dr. Áldozó Tamás polgármester és Németh Tamás projektmenedzser illetve Vörös László, a Fő téri munkálatokat végző cég vezérigazgatója. A Fő tér elkészült területén tartott projekteseményen a polgármester úgy fogalmazott, a téren a 2012-re tervezett munkák nagy része elkészült és azt várják, hogy a hátralévő egy hónapban is sokat haladjon az építkezés. A beruházás másik két eleméről szólva elmondta, a régi-új Városháza használatbavételi engedélyezési eljárása folyik jelenleg, reményeik szerint, azok a szervezeti egységek, melyek a felújított épületbe költöznek át, december 15-től már ott folytatják munkájukat. A mozi homlokzatának és előterének felújítása kapcsán arról tájékoztatott, az üzemeltetésre kiírt pályázat határideje november 30-án lejárt, a kiírásra érkezett ajánlat, ennek értékelése december 15-ig megtörténik. Dr. Áldozó Tamás a Fő tér építésével kapcsolatban a finanszírozási háttér stabilitását emelte ki.
-Bár sok minden hátráltatta, lassította a Fő téri munkálatokat, a finanszírozási háttér nem tartozott ezek közé. 2012-ben az önkormányzatnak rendelkezésére álltak azok a források, melyek a munkálatokhoz szükségesek voltak, és 2013-ra is rendben lévőnek látszanak – fogalmazott. A polgármester hozzátette, az önrészt részben saját erőből, részben hitelből és részben a kormányzat által kiírt önerő pályázatokból tudják finanszírozni. A városvezető hangsúlyozta, december elejére újabb mérföldkőhöz érkezett a beruházás.
-A Fő tér nagy területe megnyílt a pápaiak előtt, és az első igazi Fő téri rendezvény, az adventi vásár is hamarosan megnyílik. Ennek szimbolikus jelentősége is van, ha vannak is még hátra munkák, a pápaiak újra birtokba veszik ezt a teret.
Németh Tamás projektmenedzser tájékoztatójában a beruházás számadatait és elemeit összegezte. Mint mondta, az önkormányzat 2008-ban nyújtotta be pályázatát, 2010 októberében történt meg a Támogatási Szerződés aláírása, ezt követően pedig meg is kezdődött a munka a Fő téren a régészeti feltárásokkal, melyek 2011 novemberéig tartottak. A próbafeltárásokat követően 2010-ben megkezdődtek az építési munkálatok a szükséges közműcserékkel, majd a tér megépítésével. A projekt másik két elemeként felújították a Fő utca 5-7-9. számú épületegyüttest és megtörtént a mozi épületének homlokzati felújítása és az előcsarnok megújítása.
-A projekt összköltségvetése 1,9 milliárd forint, ez mindhárom projektelemet tartalmazza, ebből a Fő tér tervezett költségvetése 1,343 millió forint. A projekt támogatottsága csaknem 73 százalékos, az önerő 517 millió forint – sorolta az adatokat a projektmenedzser. A Fő tér munkálatairól Vörös László, a kivitelező Boroszlán Zrt . vezérigazgatója számolt be a sajtó képviselőinek. Szólt arról, hogy a 2010 augusztusában megkötött kivitelezési szerződés tartalmazza a régészeti munkákat, a szükséges közműcseréket és az új tér kialakítását. Az előbbi munkafolyamatok 2010-ben és 2011-ben történtek meg, így a tér – látványos – építését 2012-ben tudták megkezdeni.
-2012. május 8-án raktuk le a megújuló Fő tér első kövét a Plébánia soron, attól kezdve készültek a most látható felületek a templom keleti és nyugati oldalán, valamint a templom és a kastély között. Ez 5800 m2 megépített burkolatot jelent. Gondoljuk végig, bár látszatra hosszú kivitelezési időről beszélünk, de amit most látunk, május óta készült el.
Az 5800 m2 gránitkő burkolat mellett kialakítottak 2000 m2 zöld felületet, megépítettek 771 m szennyvízcsatornát, 1504 m csapadékvíz csatornát, 1323 m ivóvíz vezetéket és 2200 m elektromos vezetéket. A vezérigazgató hozzátette, a lakosság által újra birtokba vett területen már csak a támfalak és a zöldfelületek végleges befejezése van hátra. A jövő évi feladatok közé tartozik a jégpálya megépítése, aminek áttervezése és előkészítése most folyik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!