Magyarország helyzete stabil - Kövér László szerint nem lesznek megszorítások


2012-12-05 20:11:39  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Magyarország helyzete stabil - Kövér László szerint nem lesznek megszorítások főképe
A kormány szándéka szerint az embereknek nem kell semmilyen megszorító intézkedéstől félniük, ami viszont nem jelenti azt, hogy a gazdasági helyzet automatikusan könnyebb lesz – hangsúlyozta dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki tegnap este a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben tett látogatása előtt válaszolt a média munkatársainak kérdéseire.
– Lehet a kormányt bírálni, kritizálni sok mindenben, még a politikájának a hatékonyságát is kétségbe lehet vonni, és ezt az ellenzék meg is teszi, hiszen ez a dolga. Azonban tisztességesen közelítve a dolgokhoz nehéz lenne vitatni: a jelenlegi kormány döntéseit az a szándék motiválja, hogy minden egyes olyan teher, amit a gazdasági válság elhúzódása, mélyülése jelent Magyarország számára, ne az átlagember pénztárcáját soványítsa. Célunk, hogy mindazokat bevonjuk a közteherviselésbe, akik eddig ezt sikeresen elkerülték. Itt elsősorban azokra a multinacionális, monopolhelyzetben lévő cégekre, illetve bankokra gondolhatunk, akik akkor is jól jártak, amikor válság volt, és extra profitot szivattyúztak ki az országból – fogalmazott a házelnök az Evangélikus Gyülekezeti Házban tartott sajtótájékoztatóján.
Hozzáfűzte, az ellenzék és egyes bankvezérek híresztelései ellenére az ország gazdasági problémái nem az imént említett kormányzati politikának köszönhetőek, hiszen például a bankok már akkor beszűntették a hitelezést, valamint elkezdték kivonni a tőkét a Közép-európai országokból, amikor még nem történt meg a kormányváltás.
– A legfontosabb kérdés az, mikor lesz végre tényleges gazdasági növekedés. Ahogy látjuk az európai tendenciákat, ez nem rajtunk múlik. Ha a gazdasági mutatókat nézzük – eltekintve a gazdasági növekedéstől –, akkor kevés európai országban van olyan stabil helyzet, mint Magyarországon. Bízunk benne, hogy amikor az európai válság enyhülésével újra növekedési pályára áll a kontinens legtöbb gazdasága, akkor ebből Magyarország profitálja majd a legtöbbet – tekintett előre Kövér László.

A 2013. január elsején megalakuló Országgyűlési Őrséggel kapcsolatban az Országgyűlés elnöke kifejtette, a szervezetet nem az ülésezés felügyelése céljából hozták ismét létre, hanem azért, hogy magának az épületnek és a környezetének a rendjét fenntartsa, őrizze.
– Az Országgyűlési Őrség felállítására elvi okokból volt szükség. Ha komolyan vesszük az államhatalmi ágak egymástól való elválasztását, akkor nem volt rendjén való, hogy a végrehajtó hatalom – amelyet tulajdonképpen a törvényhozó hatalom, az országgyűlés ellenőriz – által irányított fegyveres testület felügyelje a házon belül a rendet és a biztonságot. Az alkotmányos elvnek megfelelően egy régi hagyomány által létrehozott testületet keltettünk újra életre – indokolta a döntést a pápai születésű politikus. Megtudtuk tőle, a házőrség december 28-án tesz esküt az országgyűlés épületében.

Újságírói kérdésre Kövér László megerősítette, Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a közelmúltbeli, nagy port kavart megnyilvánulása miatt nem utazhat a külügyi bizottsággal – amelynek egyébként az alelnöke – Olaszországba. A házelnök a döntéssel kapcsolatban elmondta, a külügyi bizottság elnökségének római utazását nem lenne célszerű a magyar nemzeti érdekek szempontjából feláldozni arra, hogy Gyöngyösi Márton teljesen vállalhatatlan és magyarázhatatlan nyilatkozatát kelljen ott akár őneki, akár másoknak interpretálni.

Az Országgyűlés elnöke a Jobbik politikai karanténba zárását, illetve esetleges betiltását firtató kérdésre reagálva elmondta, a radikális pártot a demokrácia szabályai szerint a választópolgárok jutatták be a parlamentbe.
– Nem akarom mentegetni mindazt, amit nem lehet mentegetni, de akkor már a Jobbikot a leghangosabban karanténba követelőkről is essék szó. Úgy vélem, ha valakiknek, akkor azoknak nincsen helye a magyar parlamentben, akik emberek fizikai megnyomorításáért, erkölcsi és jogi meghurcolásáért, továbbá 1956 ötvenéves évfordulójának tönkretételéért felelősek. Tehát felelősek a demokrácia lábbal tiprásáért – és ők erről nem csak beszéltek, hanem cselekedtek is ennek érdekében. Ha nekik helyük van a magyar országgyűlésben, ráadásul a szájuk akkora, mint a bécsi kapu, akkor véleményem szerint érdemben nem lehet megvitatni, hogy a Jobbiknak van-e maradása a parlamentben, vagy nincs. Erről a következő választásokon majd döntenek a választók – fogalmazott Kövér László.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!