Rendhagyó adventi műsor refisek előadásában


2012-12-02 23:26:12  | cikk: pt  | fotó: pt, Adorján Zoltán  | 


Rendhagyó adventi műsor refisek előadásában főképe
Modern köntösbe bújtatott, látványban és formabontó ötletekben gazdag adventi táncszínházi műsort mutattak be a református gimnázium művészeti tagozatos diákjai a Tánc-Lánc AMI növendékeivel, valamint a Vadvirág Néptáncegyüttes tagjaival közösen tegnap délután, illetve este a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében.
A klasszikus adventi történéseket fiatalos szemlélettel feldolgozó, Megváltó születik című előadásban a látvány, a tánc és a zene dominál. Az érzelmekre, asszociációkra épülő egyes jelentek jól láthatóan elkülönülnek egymástól, megértésüket – a kevés színpadi szöveg ellensúlyozásaként – egy kisebb vászonra vetítve feliratok segítik.
A darab felütése rendkívül erős, a megszokott adventi hangulattól merőben eltérő formanyelv kellően felkelti a nézők érdeklődését és remekül megágyaz a műsort végigkísérő különleges atmoszférához. Az egymást követő jelentek elképesztően változatos képet mutatnak zene- és látványvilágban, dinamikában, valamint a témához való közelítésmódban egyaránt: a kezdeti vészjósló, már-már horrorisztikus képeket a későbbiekben a Heródes udvarához köthető féktelen dorbézolás ábrázolása, vagy éppen a minimalista díszletek között zajló moralizálás követi.
Emellett olykor humoros jelenetek, a magyar néptánc prezentációi, illetve a jellegzetes karácsonyi légkört megidéző produkciók is visszaköszönnek a színpadról. Az összhatás így extrém sokszínűséget eredményez, amiből viszont egyesek hiányolhatják a megfelelő kohéziót. Szerencsére a műsor nem lépi túl azt az időkeretet, amitől a színek és a stílusok tobzódása, drasztikus váltakozása már zavaróvá vált volna, ezzel pedig ügyesen kikerüli az érdektelenné válás csapdáját is.
Külön érdemes megemlíteni a profi színházakat idéző, rendkívül magas színvonalat képviselő kreatív díszleteket és jelmezeket, amiket egytől egyig refis diákok terveztek, készítettek – természetesen tanáraik felügyelete, iránymutatása mellett. No és ne feledkezzünk meg a fantáziadús, tökéletesre csiszolt tánckoreográfiákról és színpadképről sem, amiknek köszönhetően az előadás nyitánya, valamint lezárása kiemelkedővé, igazán emlékezetessé válik.
A refisek nem mindennapi adventi műsorát látva leszögezhetjük, tehetséges diákokban és felkészült tanárokban nincs hiány a tanintézet művészeti képzésein, és az onnan kikerülő fiatalokról a későbbiekben biztosan hallunk még.

Képek:

Müller Anita, a református gimnázium művészeti tagozatának vezetője, az adventi műsor projektmenedzsere hírportálunknak elmondta, a diákok közös ötleteléséből, több hónapnyi munka után született meg a rendhagyó produkció. Hozzáfűzte, a tanintézet tanárai természetesen mindenben segítették, támogatták az előadás létrejöttét, amelynek legfőbb célja az volt, hogy sok mozgással és tánccal előadva az ifjúság saját nyelvezetén mutassa be a mai fiatalság adventtel kapcsolatos gondolatait, érzéseit.


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!